Stiri

Șase clădiri publice din Oradea ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei

3
min
1/12/2022

Proiectul va fi finanțat în proporție de 85% din fondul de coeziune, diferența de 15% urmând să fie acoperită de la bugetul de stat și cel local.

Șase clădiri publice orădene ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei.

Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate al investiției marți, în ședință extraordinară desfășurată online, pentru ca proiectul să poată fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

„Puterea maximă a celor șase centrale fotovoltaice va fi de aproape un 1 MW, ca să respectăm toate condițiile ghidului de finanțare, urmând ca în etapa următoare, dacă se vor deschide și alte apeluri, să depunem și alte clădiri pentru finanțare”, a declarat primarul Florin Birta, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Șase clădiri publice din Oradea, dotate cu panouri fotovoltaice

Municipalitatea vrea să depună panouri fotovoltaice pe platoul de deasupra centrului de afaceri cu produse agroalimentare de la Piața Rogerius, la Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, clădirea care găzduia fosta cantină socială din curtea Primăriei și arena Antonio Alexe.

„Curentul produs de aceste panouri fotovoltaice va fi folosit în cadrul celor șase clădiri. Acestea vor face economie la factura de curent pentru că nu vor mai cumpăra acea cantitate de energie din rețea”, a declarat pentru Bihoreanul primarul Florin Birta.

Conform raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, obiectivul general al investiției este valorificarea resurselor energetice regenerabile pentru producerea energiei „verzi”, pentru autoconsum și reducerea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Municipiului Oradea.

Sursa foto: PxHere