Stiri

Șapte țări membre UE, printre care și România, apără rolul energiei nucleare în Europa

2
min
25/3/2021

Apelul intervine în plină discuţie privind combaterea schimbărilor climatice în UE şi Green Deal, care condiţionează accesul la finanţări.

Este "un apel de urgenţă pentru a asigura reguli ale jocului echitabile pentru energia nucleară în UE, fără a exclude politici şi avantaje climatice şi energetice", se menţionează în textul postat online pe site-ul guvernului polonez, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Documentul este semnat de preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-miniştrii din Ungaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Slovenia. Acest apel intervine în plină discuţie privind combaterea schimbărilor climatice în UE şi Pactul Verde European, care ar urma să condiţioneze accesul la finanţări şi deci investiţiile pentru numeroşi ani.
Anumite ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în acest mix datorită avantajelor climatice, întrucât produce emisii foarte scăzute de CO2. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun acestei perspective.
Semnatarii scrisorii cer "ca politicile energetice şi climatice europene să susţină toate căile către neutralitatea climatică, potrivit principiului neutralităţii tehnologice".
În plus, ei subliniază "contribuţia sectorului nuclear pentru combaterea schimbării climatice" şi văd în acesta un mijloc de a susţine dezvoltarea energiei regenerabile, fără a uita locurile de muncă create.
Statele membre au viziuni foarte diferite privind rolul sectorului nuclear în viitor. Germania a decis să renunţe la acest tip de energie în urma catastrofei de la Fukushima (2011). Ţări precum Polonia sau Republica Cehă contează în schimb pe ea pentru a limita utilizarea cărbunelui, foarte poluant şi emiţător de gaz cu efect de seră. Franţa îşi obţine peste 70% din energia electrică din centrale nucleare, o cifră pe care vrea să o reducă la 50% până în 2035.
Emmanuel Macron a dat asigurări că "viitorul nostru energetic şi ecologic include şi domeniul nuclear".