Stiri

Sănătatea oamenilor este în pericol din cauza anvelopelor vehiculelor, avertizează cercetătorii

4
min
16/3/2023

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de impactul uzurii anvelopelor asupra sănătății umane. Simplul mers pe trotuar ne-ar putea expune la acest tip de poluare”, a spus cercetătoarea Terry Tetley, de la Institutul Naţional pentru Inimă şi Plămâni al Imperial College London.

Oamenii de știință sunt „din ce în ce mai îngrijorați” de impactul pe care poluarea aerului, cauzată de uzura anvelopelor vehiculelor, îl are asupra sănătății. Din cauza substanţelor chimice toxice din care sunt fabricate, particulele provenite din acestea sunt deosebit de dăunătoare, au avertizat cercetătorii de la Imperial College London, potrivit The Guardian.

Conform datelor deţinute de guvernul din Marea Britanie, mult mai multe particule de poluare foarte mici provin din eroziunea anvelopelor în prezent decât din emisiile eliberate prin ţevile de eşapament ale vehiculelor.

Raportul estimează că 52% din toată poluarea cu particule mici din transportul rutier a provenit din uzura anvelopelor și a frânei în 2021 şi 24% din cauza deteriorării drumurilor și a marcajelor vopsite pe acestea. Doar 15% din poluare a provenit din ţevile de eşapament ale mașinilor și 10% din cele ale dubelor și a camioanelor.

Agenția guvernamentală de transport din Londra, Transport for London, a descoperit că poluarea ar fi redusă cu până la 35% dacă vehiculele ar avea un nou tip de anvelope, care sunt testate în prezent.

Uniunea Europeană urmează să reglementeze emisiile anvelopelor într-o premieră mondială, noile standarde urmând să intre în vigoare până la jumătatea anului 2025.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Particulele mici se desprind de anvelope în timp ce maşinile se deplasează, plutesc în aer şi pot fi inhalate adânc în plămâni.

Poluarea aerului cauzează zeci de mii de decese timpurii în fiecare an în Anglia, iar cercetătorii au identificate o legătură dintre aceasta şi un număr mare de boli.

Particulele de uzură provenite din anvelope sfârşesc şi în râuri şi mări şi reprezintă o cauză semnificativă a poluării cu plastic, care a contaminat atât corpurile oamenilor, cât și planeta, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane.

Şase milioane de tone de particule generate de uzura anvelopelor sunt eliberate anual în mediu, la nivel global, potrivit raportului realizat de Imperial College.

Particulele pot conține substanțe chimice toxice precum hidrocarburi poliaromatice și benzotiazoli, dar și metale grele precum zincul și plumbul, au spus oamenii de știință.

„Particulele de uzură de la anvelope poluează mediul înconjurător, aerul pe care îl respirăm și apa care se scurge de pe drumuri”, a spus cercetătorul Zhengchu Tan.

„Chiar dacă toate vehiculele noastre vor fi alimentate în cele din urmă cu electricitate în loc de combustibili fosili, vom avea în continuare poluare din cauza deteriorării anvelopelor”, a adăugat Tan.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de impactul uzurii anvelopelor asupra sănătății umane. Simplul mers pe trotuar ne-ar putea expune la acest tip de poluare. Este esențial să înțelegem mai bine efectul acestor particule asupra sănătății noastre”, a spus cercetătoarea Terry Tetley, de la Institutul Naţional pentru Inimă şi Plămâni al Imperial College.

Echipa de la Imperial i-a îndemnat pe decidenţii politici şi pe oamenii de ştiinţă să efectueze cercetări profunde privind uzura anvelopelor, inclusiv soluţii pentru a dezvolta anvelope mai puţin nocive, dispozitive de captare a particulelor şi moduri de a stimula folosirea transportului public, mersul cu bicicleta şi mersul pe jos. Totodată, grupul de cercetători a cerut limite mai stricte pentru substanțele chimice nocive utilizate în anvelope.

Foto: senivpetro/Freepik