Solutii

S-ar putea salva 70% din păsările lovite mortal de turbinele eolienelor cu un simplu truc

4
min
12/10/2020

Cercetătorii norvegieni au descoperit faptul că vopsirea în negru a unei pale a turbinei eoliene, poate reduce cu 70% rata anuală a mortalității accidentale a păsărilor.

Cercetătorii norvegieni au descoperit un truc care poate reduce semnificativ numărul de păsări care mor accidental, lovite de turbinele eoliene în mișcare. După o analiză pentru un studiu care a durat mai bine de 14 ani și o monitorizare de 7 ani, cercetătorii de la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii și Observatorul de păsări Lake Ånnsjön din Suedia, au demonstrat că reducerea coliziunilor aviare cu turbine eoliene se poate face prin vopsirea uneia dintre cele trei pale ale rotorului în negru. Așa s-ar putea minimiza frotarea mișcării, făcând astfel turbina mai vizibilă păsărilor.

Cercetătorii speră ca asta să devină o practică obișnuită în parcurile eoliene din întreaga lume. Experimentele făcute de aceștia arată clar rezultate foarte bune, rata anuală de fatalitate a păsărilor în zona eolienelor cu o lamă vopsită a fost cu 70% mai mică decât rata de fatalitate în zona turbinelor nevopsite din grupul de control. Cercetătorii au atribuit picturii de contrast această scădere masivă a ratei mortalității. Cu toate acestea, pictarea unei lame pe fiecare turbină eoliană din întreaga lume poate să nu fie atât de simplă pe cât pare. În primul rând, lamele trebuie vopsite în timp ce sunt oprite (și apoi lăsate să se usuce) - dar costul vopsirii lamelor ar putea fi redus dacă se face înainte ca turbina să fie construită, montată și pornită. Dintre păsări, în special vulturii se lovesc de aceste turbine, explicația fiind că zburătoarele nu le disting. Păsările au o vedere periferică extrem de bună, dar cea frontală lasă de dorit. Tocmai de aceea, unele păsări pur și simplu nu văd palele albe care se învârt în viteză și intră în ele. O estimare din 2014 a London School of Economics arăta că anual mor în UK 100.000 de păsări care se lovesc de turbinele eoliene convenționale.