Stiri

Romprest va îngriji, pe cheltuiala proprie, câinii din adăpostul Odăi până la soluționarea litigiului cu Primăria Sectorului 1

4
min
11/2/2021

În scandalul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest pe tema ridicării gunoiului au intrat și 750 de câini de la adăpostul primăriei, îngrijiți de ani de zile de personalul firmei de salubrizare.

Instituția condusă de Clotilde Armand  are datorii de 102 milioane de lei către Romprest și spune că nu are bani să le plătească, deși au fost propuse eșalonări. Marius Chircă, președintele asociației Kola Kariola, a atras atenția că rezilierea contractului cu Romprest pune în pericol și viețile animalelor din adăpostul Odăi, gestionat din bugetul primăriei Sectorului 1, pentru că nu va mai exista personal care să le hrănească și să le îngrijească: „Acei câini sunt victime colaterale. Primăria Sectorului 1 are cel mai mare buget și trebuie să rezolve problema. Nu există «nu sunt soluții». Să cheme ONG-urile cu experiență la discuții. Fără o astfel de colaborare cu asociațiile care pot detașa acolo oameni, nu facem nimic.”

După amplificarea problemei în spațiul public și după presiunile ONG-urilor, Clotilde Armand a făcut o ședință la Primăria Sectorului 1 pe această temă, acceptând, fără să verifice și să stabilească detaliile de implementare, propunerea ONG-ului care a spus că poate lua 6 câini din cei 750, urmând ca restul de 744 de câini să fie împrăștiați prin țară, la alte adăposturi, astfel putând fi desființată locația Odăi. Armand a acceptat imediat propunerea de desființare a adăpostului Odăi, fără să îi fie clar dacă implementarea propunerii era fezabilă sau nu, dacă s-a discutat cu adăposturi din țară și au confirmat relocările sau nu. Răspunsul este: nu. Clotilde Armand a acceptat propunerea, având relocarea fermă a doar 6 din 750 de câini.

După aceste discuții, primarul Capitalei a intervenit cu o declarație prin care confirmă că PMB poate susține timp de 2 luni cheltuielile din Odăi: „În contextul problemelor care au apărut între compania Romprest Service și Primăria Sectorului 1 și pentru a nu risca să rămână fără îngrijire câinii de la adăpostul Odăi, am solicitat ca ASPA (din subordinea Primăriei Capitalei) să asigure serviciul, astfel încât animalele fără stăpân să fie protejate. Am primit mai multe semnale și din partea unor ONG-uri pentru a colabora, în sensul asigurării, în continuare, a adăpostului, hranei și îngrijirii acestora. Primăria Capitalei poate finanța acest adăpost, pentru o perioadă de 1-2 luni. În acest interval se pot găsi soluții pe termen lung. Orice s-ar întâmpla în relațiile contractuale dintre administrația publică și un agent economic sau altul, animalele fără stăpân nu trebuie să aibă de suferit”, a a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Romprest va îngriji, pe cheltuiala sa, câinii din adăpostul Odăi până la soluționarea litigiului cu Primăria Sectorului 1

Compania Romprest a decis astăzi să suporte din resurse proprii, până la soluționarea litigiului cu Primăria Sectorului 1, cheltuielile necesare pentru funcționarea acestui adăpost. Hrănirea și îngrijirea câinilor din centrul de îngrijire Odăi vor fi asigurare în continuare de către angajații Romprest, astfel încât, până la deblocarea situației, nici un animal să nu aibă de suferit.

„Considerăm că animalele fără stăpân nu trebuie să devină victime colaterale în războaiele politice ale primarului Sectorului 1, doamna Clotilde Armand, și sperăm ca situația juridică a adăpostului să revină cât mai curând la normal. Mulțumim Primăriei Generale a Capitalei pentru disponibilitatea de a prelua temporar finanțarea adăpostului Odăi, însă societatea noastră a decis să își asume cheltuielile legate de îngrijirea câinilor fără stăpân. Îi asigurăm pe toți iubitorii animalelor din București că acestea vor fi în continuare la fel de bine îngrijite ca și până acum și că societatea Romprest va colabora cu autoritățile locale ori de câte ori va fi nevoie pentru ca animalele fără stăpân să aibă parte de îngrijirea pe care orice ființă o merită”, se arată în comunicatul remis de Romprest.   

Romprest nu mai vrea să ridice gunoiul din 11 februarie

Romprest amenință că va suspenda ridicarea gunoiului și salubrizarea Sectorului 1 începând cu 11 februarie, dacă primăria și Consiliul Local nu ajung la o soluție pentru problema datoriei de aproape 102 milioane de lei. Firma acuză instituția de abuz, pentru că nu adoptă o hotărâre de Consiliu Local cu oferta negociată și agreată în Comisia mixtă de mediere, înființată în decembrie anul trecut special pentru acest aspect, din care fac parte consilieri locali și angajați ai Direcțiilor de specialitate. Propunerea companiei este ca primăria să plătească eșalonat o parte din datorie, adică 50 de milioane de lei, în trei luni. De asemenea, Romprest a acceptat să scutească primăria o perioadă de datorii, din martie până în iunie, și să plătească doar facturile curente. 

Făceam curățenie fără să facturăm. De patru ani, trei angajați Romprest, iubitori de animale, hrănesc câinii și fac curățenie în țarcuri. Salariile lor nu sunt decontate de primărie. Am făcut curățenie fără să facturăm, pentru că nu au animalele nici o vină”, declară Bogdan Adimi, director adjunct Romprest.