Un studiu recent arată că, deși românii consideră schimbările climatice un subiect de mare importanță, problemele de mediu sunt abia pe locul 8 în lista priorităților societății, după sănătate, educație și locuri de muncă. Studiul „Transformări socio-ecologice în România” dezvăluie că 74% dintre români evaluează schimbările climatice cu note între 8 și 10, însă acestea nu au aceeași prioritate ca în alte țări, unde problemele de mediu sunt situate pe locul 4.
Românii sunt conștienți de impactul mediului asupra vieții lor, 93% dorindu-și o schimbare fundamentală în stilul de viață și în modul de a face afaceri pentru a combate problemele ecologice, scrie green-report.ro. Cu toate acestea, există o reticență față de costurile potențiale ale acestor schimbări. Deși Guvernul este perceput ca principalul responsabil pentru soluționarea problemelor de mediu, există o așteptare generală ca toți actorii societății să se implice, inclusiv administrațiile locale, companiile și cetățenii.
Studiul a fost realizat de Institutul SINUS pentru Centrul de Competență „Climă și Justiție Socială” al Fundației Friedrich-Ebert și a inclus 19 țări din Europa și America de Nord. Rezultatele indică faptul că protecția mediului este văzută nu doar ca o necesitate, ci și ca o datorie civică, cu scopul de a asigura un mediu locuibil pentru generațiile viitoare.