Stiri

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului se extinde în 17 județe

3
min
19/10/2020

Investiția pentru cele 60 de stații noi este de 81 de milioane de lei și include implementarea unui sistem de prognoză a calității aerului. Contractul a fost semnat azi.

În acest moment, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) cuprinde 148 de stații în funcțiune la nivel național, din care opt puncte amplasate în București, în zonele: Cercul Militar Național, Lacul Morii, Titan, Balotești, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei și Berceni. Astăzi, ministrul Mediului, Costel Alexe, s-a întâlnit cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru a semna contractul de finanțare pentru modernizarea și extinderea a RNMCA. Astfel, rețeaua va include 60 de senzori noi, montați în 17 județe, după cum urmează: Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Valoarea totală a investiției este de 81 de milioane de lei, din care 74 de milioane de lei vor fi fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Mediului a menționat că prin contractul parafat marți va fi implementat și un sistem de prognoză a calității aerului, ce poate fi consultată în fiecare zi de populație. „Exact cum astăzi avem o prognoză meteo, vom avea și una privind calitatea aerului, pe care populația o va putea consulta zilnic. Prognoza va furniza informații cu privire la nivelul poluanților în aer pentru următoarele 24, 48 sau 72 de ore, oriunde în țară. Asta înseamnă că oricine va ști, de exemplu, de luni, cum va fi calitatea aerului marți sau miercuri și astfel vom reuși să previzionăm multe din problemele de mediu privind calitatea aerului pe care le-am avut în acest an de mandat. Cu asemenea prognoze, oamenii își pot face mai bine planurile de ieșire în aer liber, iar autoritățile vor putea impune măsuri pe termen scurt și vor putea manageria mai bine aceste situații de criză”, susține Alexe.

Sistemul va avea nevoie de două instrumente: prognoza meteo - care include modelarea deplasării curenților de aer și o bază unică națională de emisii de poluanți (care va fi realizată și finanțată tot prin acest contract). Ministrul a adăugat că operaționalizarea și implementarea proiectului va avea loc până în anul 2023, însă în următorii trei ani va exista un sistem-pilot instalat în trei orașe: „În această bază națională vom avea date privind cantitatea de emisii din fiecare oraș în funcție de activitatea economică de acolo, de dezvoltarea rezidențială, amploarea traficului, energia consumată, precum și de activitățile agricole. Prognoza națională privind calitatea aerului pentru fiecare oraș în parte va rezulta din suprapunerea bazei de date naționale de emisii cu datele la zi privind evoluția vremii și a curenților de aer. Astfel, aceasta ne va arăta zilnic zonele în care există probabilitatea de creștere a concentrațiilor de poluanți pe o anumită arteră sau într-un anumit cartier. Avem la dispoziție pentru operaționalizarea acestui întreg proiect și implementarea acestuia trei ani, până în 2023, însă până atunci sistemul de prognoză va fi calibrat în trei orașe-pilot, Ploiești, Brașov și Iași.”