Stiri

Restricții în Spania pentru autovehiculele cu norme de poluare sub Euro 4

4
min
4/1/2023

Măsura este anunțată demult, însă abia acum Guvernul a aprobat decretul care stabilește criteriile după care primăriile pot defini zonele de zero poluare.

În marile orașe din Spania a fost interzisă circulația autovehiculelor care au norme de poluare sub euro 4.

Impactul nu este mic, având în vedere că aproape un sfert din mașinile deținute de spanioli nu au niciun fel de etichetă privind poluarea, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea intra în aceste localități.

Suprataxă de 28 euro/lună pentru mașinile care poluează

Măsura este anunțată demult, însă abia acum Guvernul a aprobat decretul care stabilește criteriile după care primăriile pot defini zonele de zero poluare.

De exemplu, Saragosa, un oraș cu peste 600.000 de locuitori, a anunțat că zona centrală va fi restrictivă cu accesul vehiculelor vechi.

Poliția rutieră este cea care are grijă ca regula să fie respectată deja. Deja majoritatea turismelor au, în urma ultimei inspecție ITP, un abțibild care arată nivelul de emisii de CO-2.

În funcție de culoarea acestuia abțibild, șoferii pot intra fără restricții sau cu anumite condiții în centrele urbane. De exemplu, cei care au litera D înseamnă că sunt autoturisme euro 4, cu peste 200.000 de kilometri.

Ei trebuie să plătească lunar 28 de euro pentru a putea circula fără restricții. Dacă nu o vor face sau dacă autoturismul are, de exemplu, litera A, vor plăti o amendă de 200 de euro de câte ori vor intra în zonele restricționate.

Sursa foto: Flickr/ MPCA Photos