Stiri

Republica Moldova aderă la Programul LIFE și obține acces la fonduri europene pentru proiecte de mediu

4
min
29/11/2022

Din anul 1992, prin intermediul acestui program, au fost finanțate peste 5.800 de proiecte de mediu, în valoare totală de 5,4 miliarde de euro.

Aflat în vizită la Chișinău, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a anunțat că Republica Moldova aderă la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice (LIFE).

Comisarul european a ținut un discurs în parlamentul de la Chișinău în care a declarat că UE apreciază implementarea prevederilor de mediu din cadrul Acordului de Asociere.

El a subliniat că sunt domenii în care R. Moldova va trebui să acționeze rapid, cum ar fi gestionarea deșeurilor, economia circulară sau îmbunătățirea calității aerului, iar munca autorităților nu ar trebui să se oprească la adoptarea unor legi.

„Trebuie să percepem economia ca un întreg, cuprinzând tranziția verde. Trebuie să percepem societatea ca pe un întreg, gândindu-ne la înverzirea societății. Tranziția verde este o schimbare, o cale pe care Europa și întreaga lume și, inevitabil, R. Moldova o urmează. Vă invit să mergem pe această cale împreună”, a declarat Virginijus Sinkevičius.

Moldova aderă la Programul LIFE

În cadrul discursului, oficialul european a anunțat că va semna, la Chișinău, acordul prin care R. Moldova aderă la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice (LIFE).

„Este o onoare să salut aderarea R. Moldova la acest program. Vreau să precizez că nu este, pur și simplu, un fond. Este vorba de o competiție sănătoasă, inovație, creativitate. Cred că cetățenii vor avea doar de câștigat. Sunt sigur că veți aduce mari beneficii programului și aștept cu nerăbdare să vizitez în viitor unul dintre proiectele finanțate aici, în R. Moldova, prin intermediul programului LIFE”, a precizat comisarul european.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Pietro Naj-Oleari