Stiri

REPORTAJ VIDEO Cel mai mare depozit ilegal de deșeuri din București, în Giulești

9
min
27/9/2022

Acest focar de infecție pune în pericol viața bucureștenilor, dar mai ales a celor care locuiesc lângă cel mai mare depozit ilegal de deșeuri din București. 

Zeci de mii de tone de gunoi au fost aruncate ilegal în ultimii ani pe un teren de aproape trei hectare în cartierul Giulești – Sârbi, în zona administrativă a Sectorului 1 din București. Acest focar de infecție pune în pericol viața bucureștenilor, dar mai ales a celor care locuiesc lângă cel mai mare depozit ilegal de deșeuri din București. 

Fabrica de betoane, îngropată în munți de gunoaie

La marginea Bucureștiului, în cartierul Giulești – Sârbi se află două depozite ilegale de gunoi despărțite de strada Drumul Carierei. Primul depozit ilegal se întinde pe câteva sute de metri pătrați, chiar lângă lângă baza de producție a companiei Tehnologica Radion. Vizavi, pe un teren de aproape trei hectare se află cel de-al doilea depozit ilegal de gunoi. O parte din acest teren aparține domeniului public al Sectorului 1. Pe restul terenului a funcționat o fabrică de betoane, din care a mai rămas doar scheletul unei clădiri de trei etaje.

Depozitul ilegal de deșeuri începe de la marginea Drumului Carierei și continuă pe un teren viran. Lângă marginea drumului, acolo unde trebuia să fie un trotuar pentru localnici, sunt aruncate anapoda zeci de tone de gunoaie menajere și deșeuri de la construcții. Plantele sălbatice au prins viață printre tonele de gunoaie. 

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

La câțiva zeci de metri se află ruina unei clădiri în care altădată lucra personalul administrativ al fabricii de betoane Giulești. Drumul până la ruină este străjuit de alți munți de gunoaie de toate tipurile. Din ușa turnului principal al fostei fabrici se vede că scările care făceau legătura cu primul etaj au fost demolate.

La fel și scările care duceau la subsolul clădirii. Pe o altă ușă, în dreapta, se văd stălpii de susținere ai clădirii, și un covor de deșeuri. Zidurile înegrite de fum sunt înconjurate de alți munți de gunoaie. Un adevărat focar de infecție care pune în pericol sănătatea publică, dar și viața oamenilor care trăiesc în zonă. 

Incendiu pe o suprafață de 300 de metri

Autoritățile știu de existența celor două depozite ilegale de gunoi, dar nu au luat nici o măsură de ecologizare a zonei. În martie 2020, la subsolul și parterul clădirii dezafectate a avut loc un incendiu care s-a întins pe o suprafață de 300 mp. Atunci au ars mai multe deșeuri de materiale combustibile, inclusiv cauciucuri. 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii a intervenit cu trei autospeciale pentru a stinge incendiul. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

„Din cauza arderii unei cantități însemnate de materiale combustibile reprezentate de deșeuri mase plastice și cauciucuri, a fost degajată o cantitate însemnată de fum, motiv pentru care am solicitat prezența la locul intervenției a reprezentanților Gărzii de Mediu București, care au prelevat probe de aer din zona adiacentă”, se menționează într-un comunicat de presă al pompierilor. 

Poliția Locală a confiscat o autoutilitară „în premieră”

De atunci au trecut peste doi ani, timp în care autoritățile nu au luat nici o măsură pentru a ecologiza zona. În iulie 2022, totuși, primarul Clotilde Armand a anunțat pe Facebook că Poliția Locală Sector 1 a confiscat „în premieră” o autoutilitară care urma să arunce gunoiul la groapa ilegală. 

„A fost organizat un flagrant, într-o zonă în care zeci de mii de tone de deșeuri erau depozitate ilegal. Practic, vorbim de unul dintre cele mai mari depozite de deșeuri ilegale din Capitală. Pe lângă confiscarea autovehiculului, proprietarul a fost amendat cu 10.000 lei.

Baza legală există, Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, este nevoie doar de voință pentru ca sancțiunile să fie puse în aplicare. Aviz amatorilor, în Sectorul 1 aplicăm legea! Nesimțirea se plătește scump”, spunea primarul Clotilde Armand.