Stiri

REPORTAJ Parcul Natural Văcărești, 600 de specii de plante și animale protejate, afectat anual de incendii 

10
min
28/6/2022

De la începutul anului au fost nu mai puțin de șase incendii. Ultimul în aprilie 2022, atunci când a fost distrusă o suprafață de 15 hectare din aria protejată. 

Parcul Natural Văcărești, primul parc urban din România, este afectat anual de incendii de vegetație fiind puse în pericol cele 300 de specii de plante și 300 de mamifere, pești și amfibieni.

De la începutul anului au fost nu mai puțin de șase incendii. Ultimul în aprilie 2022, atunci când a fos distrusă o suprafață de 15 hectare din aria protejată. 

Asociația Parcul Natural Văcărești a atras atenția asupra pericolelor cu care se confruntă parcul, motiv pentru care a cerut autorităților introducerea unui sistem de pază care să poată preîntâmpina astfel de evenimente. Până atunci cele 183 de hectare ale parcului sunt păzite de câțiva agenți de pază și doi polițiști locali. 

Primul parc natural urban din România

În urmă cu zece ani, ministrul Mediului de atunci Rovana Plumb a făcut primele demersuri pentru ca zona Lacului Văcărești să fie declarată arie urbană protejată sau rezervație naturală.

Pe atunci, în zona lacului, au fost identificate peste 90 de specii de păsări rare. Printre acestea se află rața roșie, stârci, egrete, eretele de stuf, cormorani și găinușa de baltă. În urma anunțului făcut de ministru, organizațiile de mediu au început o luptă de gherilă cu instituțiile statului pentru a obține pentru zona lacului Văcărești statutul de Parc Natural. 

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

După patru ani de birocrație, în mai 2016 a fost emisă Hotărârea de Guvern pin care zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural. Totodată, s-a instituit și regimul de arie naturală protejată, acesta devenind primul parc natural urban din România.

Însă, în iulie 2016, în Parcul Natural Văcărești au fost cinci incendii în cinci zile. Atunci a fost afectată o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați. De atunci, în fiecare an, au loc în jur de cinci incendii pe an.  

50 de hectare arse în 2020

Cel mai mare incendiu a avut loc pe 24 februarie 2020. În aceea zi, timp de patru ore, a fost mistuită vegetația de pe o suprafață de peste 50 de hectare. În urma incendiului, Asociația Parcul Natural Văcărești a făcut inventarul pagubelor. „Au ars întinderi mari de stuf, arbuști și vegetație uscată. Au fost afectati peste o sută de arbori.

Sursa foto: ISU Bucuresti

Din fericire, incendiul s-a produs în afara perioadei de migrație și cuibărire a păsărilor și pe timpul hibernării animalelor sedentare, astfel că impactul asupra faunei parcului este minim. Infrastructura de vizitare a parcului a fost afectată parțial însă elementele principale: foișoarele de observare, nu au fost afectate semnificativ de incendiu. Nu sunt victime umane”, anunța atunci asociația. 

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

Reprezentanții organizației au atras atenția încă de atunci că principalul motiv al unor astfel de incendii este lipsa pazei și supravegherii 24 de ore din 24. Pompierii spuneau că incendiul a fost cel mai probabil provocat neintenționat. 

Tot atunci, Asociația Parcul Natural Văcărești anunța că a solicitat în repetate rânduri autorităților statului introducerea unui sistem de pază care să poată preîntâmpina astfel de evenimente și reia această solicitare. 

Două hectare afectate de incendiul din aprile 2022

În noiembrie 2020, noul primar al Capitalei Nicușor Dan, care provenea din rândul organizațiilor de mediu, anunța că va amenaja Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Guvernul României și Ministerul Mediului.

Ulterior parcul natural a trecut din administrarea Agenția Națională pentru Arii Protejate la Primăria Municipiului București, care a înființat special Administrația Parcului Natural Văcărești. Apoi, Asociația Parcul Natural Văcărești a semnat un acord cu Primăria Municipiului București pentru administrarea în parteneriat a parcului.

De la începutul acestui an au avut loc nu mai puțin de șase incendii. Unul dintre cele mai puternice incendii din acest an a avut loc pe 5 aprilie. La început a luat foc vegetația uscată de pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.

Apoi vântul a contribuit la extinderea incendiului pe o suprafață de patru ori mai mare. Focul a fost stins după aproape trei ore de luptă cu flăcările cu apa din 11 mașini. 

Tensiuni și șase tone de gunoi

Chiar dacă a preluat parcul în subordina sa, primarul Nicușor Dan, la fel ca ceilalți politicieni, a uitat de promisiunea făcută. Asociația Parcul Natural Văcărești îl acuză pe Nicușor Dan că nu mai răspunde la solicitările organizațiilor non guvernamentale. Mai mult, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești Dan Bărbulescu nu mai vrea să lucreze cu municipalitea deoarece „nu există comunicare și este multă incompetență”. 

Tensiunile au început după ce edilul Nicușor Dan a refuzat să mai folosească expertiza și datele asociației obținute în ultimi zece ani. Primarul voia să contractez noi studii din bani publici pentru aceleași cercetări. 

Între timp, o altă organizație, Asociația pastel, împrenă cu administrația parcului au reușit să strângă șase tone de gunoaie din rezervație.  

Vidra, indicator al calității mediului 

Deși Parcul Natural Văcărești este afectat de incendii și deșeuri, populația de vidre a început să se dezvolte. Unul dintre motivele pentru care sunt protejate de lege este acela că viderele sunt un indicator al calității mediului. George Bouroș, biolog la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, spune că poluarea a fost princiapul motiv pentru care în ultimele decenii, numărul vidrelor a scăzut foarte mult în Europa.

„Vidre sunt în București și pe salba de lacuri de pe Colentina și pe cursul Dâmboviței. Dar au fost văzute și în Iași, pe Bahlui, în Oradea, pe Criș, dar și în Constanța, pe lacurile din preajma stațiunii Mamaia.

Au nevoie în primul rând de hrană, adică de pește în cea mai mare parte. Nu știm foarte multe despre starea de sănătate a vidrelor din oraș, dar în pești se acumulează diferiți poluanți și asta afectează sănătatea vidrelor din oraș.

Dar nu știm cât de mult. Vidrele trăiesc în orașe, dar e de presupus că starea lor de sănătate nu e foarte bună, așa cum nu este nici cea a locuitorilor”, a spus George Bouroș, citat asociația Parcul Natural Văcărești. 

Sursa foto principală: Facebook/Parcul Natural Vacaresti