Stiri

REPORTAJ Pădurea Comorova, ciopârțită cu acordul Primăriei Mangalia

10
min
5/7/2022

1.400 de arbori au fost tăiați la cererea unei companii de stat. 

Pădurea Comorova, singura pădure de pe litoralul românesc, este tăiată bucată cu bucată de rechinii imobiliari. Chiar și o companie controlată de statul român a tăiat 1.400 de ștejari și frasini de pe o suprafață de 2,6 hectare pentru a face rost de teren, chipurile pentru amenajarea unui camping. Totul cu acordul primăriei Mangalia. 

Curtea de Conturi a României avertiza în urmă cu zece ani într-un raport că dacă pădurea va rămâne în continuare în proprietatea privată a Municipiului Mangalia și în afara regimului silvic, aceasta va fi distrusă inevitabil. Și nu s-a înșelat!

Pădurea Comorova, raiul construcțiilor 

Pădurea Comorova este plină de cioate de arbori, crengi uscate și gunoaie în capătul străzii Olimp, din stațiunea cu același nume. Pe câteva terenuri au fost depozitate zeci de tone de deșeuri rezultate în urma lucrărilor de construcție. Lângă complexul Novum, o bucată de pădure aflată în buza plajei a fost împrejmuită cu o plasă verde. 

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

În urmă cu un an, mai multe publicații locale au scris că patronii complexului Novum urmau să defrișeze o suprafață de 2,5 hectare pentru a face loc unui nou complex turistic.

Reprezentanții companiei susțin că în documente de la cadastru terenul este încadrat în categoria „terenurilor intravilane libere cu destinația curți construcții”. Însă, imaginile din satelit arată că pe locul cu pricina se află în realitate o bucată de pădure. 

La câțiva kilometri distanță, în vecinătatea Gării Neptun, o companie controlată de statul român a defrișat o suprafață de 2,6 hectare de pădure. Au fost rași nu mai puțini de 1.400 de stejari și frasini, arbori înalți de peste cinci metri și groși de cel puțin 25 cm. Se întâmpla în primăvara anului 2019.

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

Atunci societatea de stat Neptun – Olimp, controlată de Ministerul Economiei, a solicitat un aviz de la Primăria Mangalia pentru lucrări de igienizare, toaletare și tăierea vegetației. 

Culmea, în avizul semnat de primarul municipiului Mangalia Cristian Radu, se menționa că „efectuarea lucrărilor este necesară pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos atât al populației cât și al mediului înconjurător”. Ori justificarea trebuia specificată de solicitantul avizului, nu de emitent.

Pădurea Comorova, sub patronajul Regelui Carol I 

Silvicultorii români au muncit timp de aproape 20 de ani pentru a amenja actuala pădure Comorova, în perioada 1890 – 1910. Pe atunci pădurea de 855 de hectare se afla sub patronajul Regelui Carol I. De administrarea pădurii s-a ocupat la început Academia Română pentru că cercetătorii o considerau importantă din punct de vedere științific. Ulterior, începând cu anul 1930, pădurea a trecut de la o instituție silvică la alta. 

În perioada 1967-1968, regimul comunist a defrișat o suprafață de 259 de hectare de pădure pentru a construi stațiunile Olimp, Neptun și Jupiter. Până în 1982 au mai fost defrișate alte 77 de hectare pentru a face loc unor plantații de viță de vie, livezi și sere. Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice a decis în aceea perioadă că Pădurea Comorova are rol de protecție pentru stațiunile balneo – climaterice. 

Profeția Curții de Conturi 

Curtea de Conturi a României a întocmit în urmă cu zece ani un raport complex despre Pădurea Comorova. Din acest raport rezultă că Pădurea Comorova a fost trecută în proprietatea publică a Municipiului Mangalia cu destinația „parc municipal” în anul 1998.

Doi ani mai târziu, Consiliul Local Mangalia a decis ca ca o suprafață de aproximativ 300 de hectare din pădure să treacă în proprietatea privată a orașului. 

Apoi, în 2003, a fost emisă o nouă hotărâre de consiliu local prin care s-a aprobat folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere „în suprafață de 431,7 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”. Practic, prin această hotărâre s-a aprobat hăcuirea pădurii Comorova.

„Pădurea Comorova mai avea în anul 2012 aproape 400 de hectare. „Chiar dacă în prezent această suprafață de pădure nu este concesionată, neexistând proiecte de construcții pentru obiective turistice, parcuri, etc. sau litigii, rămânerea în proprietatea privată a Municipiului Mangalia și în afara regimului silvic va conduce inevitabil la distrugerea ei în totalitate”, se menționa în raportul Curții de Conturi.