Stiri

Reducerea poluării din surse agricole, realizabilă în România cu un împrumut BIRD

7
min
22/9/2022

Este vorba despre un acord de principiu pentru susţinerea proiectului privind extinderea eforturilor de prevenire şi reducere a poluării.

România ar urma să contracteze un împrumut de 60 de milioane de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în vederea unui proiect care să vizeze reducerea poluării din surse agricole.

Program pentru poluarea cu nutrienţi

Este vorba despre un acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la BIRD, pentru susţinerea proiectului privind extinderea eforturilor de prevenire şi reducere a poluării.

"Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în derulare proiectul <Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi - Finanţare Adiţională>, finanţat prin două împrumuturi de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Proiectul are ca scop protecţia calităţii apei împotriva poluării cauzate de nitraţii proveniţi din surse agricole şi urmează a se finaliza în iunie 2023. Ministerul Mediului a început pregătirea unui nou proiect de mediu care să promoveze o viziune integrată a poluării din surse agricole", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Patru componente, 60 de milioane de euro

Propunerea cuprinsă în memorandum vizează pregătirea noului proiect de mediu cu BIRD "prin care se va continua şi se va extinde" colaborarea cu banca în domeniul protecţiei mediului, partea română urmând să beneficieze de experienţa "considerabilă" a băncii în acest domeniu, transmite Executivul.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

"Acest nou proiect va avea o perioadă de implementare de cinci ani şi un cost indicativ de circa 60 de milioane de euro, fiind împărţit în patru componente: sprijin pentru consolidarea instituţională, investiţii pentru schimbul de cunoştinţe, pentru inovare şi transferul de cunoştinţe, campanie de informare şi conştientizare şi managementul proiectului.

Ministerul Mediului va fi desemnat agenţie de implementare a proiectului şi va realiza acest proiect prin actuala Unitate de Management a proiectului <Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi - Finanţare Adiţională>", menţionează sursa citată.

Sursa foto: Flickr