Smart City

Reducerea amprentei de carbon a metaversului

4
min
24/2/2023

Un singur model de inteligență artificială ar putea genera 284 tone de dioxid de carbon.

Metaversul se bazează pe modele de inteligență artificială și pe servicii cloud care necesită cantități mari de energie. Potrivit cercetătorilor Liu Jianya și Guo Liang, matematica poate fi folosită pentru a-și reduce impactul asupra mediului.

Matematic, definim metaversul ca pe o funcție care este reprezentată de două seturi de obiecte cu săgeți desenate între ele, pentru a reliefa relațiile dintre obiecte: un set reprezintă obiecte din viața reală, să zicem, palatul de la Versailles. Al doilea se referă la modele computerizate ale obiectelor din lumea reală, cum ar fi un palat digital din Versailles, care pot fi afișate și manipulate pe ecran.

Metaversul poate fi privit ca operația matematică care asociază fiecare element din lumea reală cu unul sau mai multe elemente din lumea digitală sau virtuală, ne informează The Unesco Courier.

Putem realiza pe deplin metaversul cu puterea de calcul actuală?

În linii mari, există două tehnologii legate de metavers: tehnologii de achiziție de date și tehnologii de realitate virtuală. Achiziția de date este tehnica de captare a formei și aspectului lucrurilor naturale în viziunea computerizată folosind camere sau scanere laser. Realitatea virtuală înseamnă generarea de obiecte digitale pentru a reconstrui lumile fizice. Ambele tehnici sunt costisitoare, bazându-se în mare măsură pe modele de inteligență artificială și pe servicii cloud care necesită cantități destul de mari de energie.

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts estimează că antrenarea unui singur model de inteligență artificială ar putea genera 284 de tone de dioxid de carbon, ceea ce reprezintă de peste cinci ori cantitatea de gaze cu efect de seră emisă de o mașină pe parcursul vieții sale. Cloud computing, care este necesar pentru realitatea virtuală, jocurile online și procesarea imaginilor de înaltă rezoluție, ar putea crește semnificativ emisiile de carbon.

Impactul metaversului asupra mediului

Metaversul este unul dintre cele mai fierbinți subiecte tehnologice și socio-economice de astăzi. O mulțime de companii lucrează deja la crearea de servicii pentru această nouă lume digitală. Cu toate acestea, aplicațiile tehnologiilor legate de metaverse, cum ar fi inteligența artificială (AI), realitatea virtuală (VR), animația 3D, blockchain și multe altele, sunt încă centrate pe om: oamenii iau deciziile finale.

Pe măsură ce metaversul devine mai complex, trebuie să folosim și mai multe date. Există o problemă aici, deoarece centrele de date folosesc o cantitate incredibilă de energie. Nu este clar câtă energie este necesară pentru a stoca datele generate pentru și de către metaverse, dar numărul este probabil uimitor. Sistemele de răcire ale unui centru de date produc, de asemenea, mult CO2.

Prin urmare, metaversul ar trebui să fie tras la răspundere față de mediu. O reconstrucție 3D a palatului Versailles este utilă, deoarece un site web de tur virtual le permite oamenilor din întreaga lume să se cufunde în fresce interactive și să descopere picturile, sculpturile și gravurile într-un mod nou. Dimpotrivă, nu are rost să risipești energie pe un geamăn digital al unei primărie urâte, deoarece nu este nevoie ca un cetățean să poarte un gadget de realitate virtuală pentru a „plimba” în macheta digitală a unei clădiri de beton morna. pentru a accesa serviciile publice. Pe scurt, metaversul este consumator de energie și cu cât este mai mare cererea pentru el și pentru tehnologiile sale aferente, poluarea va crește exponențial.

Poate matematica să contribuie la un metaverse mai ecologic?

Matematica poate fi folosită în diverse moduri pentru a reduce consumul de energie al metaversului. De exemplu, metoda cercetătorilor de la Nanyang Technology University din Singapore se concentrează pe scanarea selectivă pentru a crea medii virtuale. În loc să transmită întreaga imagine capturată, camera selectează mai întâi automat obiectele de interes și transmite doar aceste obiecte furnizorilor de servicii metaverse. De exemplu, pentru a transmite imagini sau date ale unei scene de transport public, pietonii și vehiculele ar fi scanate selectiv prin calcul inovator, în timp ce alte obiecte din scenă ar necesita mai puține calcule și energie.

Echipa de la Universitatea Shandong a lucrat la o metodă de eșantionare derivată din teoria numerelor analitice pentru a reduce consumul de energie al tehnologiilor metaverse. Accentul se pune pe scanarea laser, care este cea mai eficientă modalitate de a crea reprezentări digitale și modele digitale 3D pentru metaverse.

Foto: Freepik