Stiri

Record: Turbinele eoliene și panourile solare au produs 10% din electricitate pe plan global

3
min
17/8/2020

Ca să avem o șansă în a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, generarea electricității din cărbune trebuie să se mențină la 13% în fiecare an al acestui deceniu.

În urma declinului centralelor pe cărbune, turbinele eoliene și panourile solare au produs în primul semestru din 2020 un nivel record de 10% din electricitate pe plan global. Concluzia a fost trasă în urma unui studiu recent al companiei de consultanță în probleme climatice Ember. Însă, deși vestea este una bună, consultanții atrag atenția că sunt necesare schimbări mai profunde pentru îndeplinirea țintelor stabilite conform Acordului de Paris privind schimbările climatice, din 2015. Conform raportului Ember, generarea electricității din surse regenerabile (energie eoliană și energie solară) a crescut cu 14% în primele șase luni din acest an, față de perioada similară din 2019, în timp ce producția de la centralele pe cărbune a scăzut cu 8,3%. În ansamblu, cererea de electricitate a scăzut cu 3% în primul semestru din 2020, din cauza măsurilor introduse pe plan global pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, centralele pe cărbune încă produceau 33% din electricitatea globală, în primele șase luni din acest an, susțin analiștii Ember. „Ca să avem o șansă în a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, generarea electricității din cărbune trebuie să se mențină la 13% în fiecare an al acestui deceniu”, a transmis Dave Jones,analist al firmei Ember.

Europa şi Marea Britanie au avut parte de cea mai mare contribuție din generarea electricității din surse regenerabile (energie eoliană şi energie solară) - în prima jumătate a anului - de 21% şi, respectiv, 33%. Contribuțiile Chinei și SUA s-au situat la 10% și, respectiv, 12%. Generarea electricității de la centralele pe cărbune a scăzut în SUA şi Europa cu 31% și, respectiv, 32%, dar în China cu doar 2%, se arată în raport. Studiul realizat de Ember a luat în calcul date din 48 de țări, care produc până la 83% din electricitate pe plan global.