Stiri

Reciclarea eliberează cantităţi uriaşe de microplastice în mediu (STUDIU)

3
min
6/7/2023

Reciclarea a fost promovată de industria materialelor plastice ca fiind o soluţie-cheie pentru problema tot mai mare a deşeurilor de plastic. Dar un studiu a descoperit că reciclarea poate genera cantităţi uriaşe de microplastic.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a prelevat probe de apă uzată dintr-o fabrică de reciclare de ultimă generaţie, într-o locaţie nedezvăluită din Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit că microplasticele din apă au reprezentat 13% din plasticul procesat. Mai mult, aceştia au estimat că fabrica ar putea genera până la 75 de milairde de particule de plastic în fiecare metru cub de apă uzată.

„Am fost incredibil de şocată. Este înfricoşător pentru că reciclarea a fost concepută pentru a reduce problema (n.r. plasticului) si pentru a proteja mediul. Aceasta este o problemă uriaşă pe care o creăm”, a spus Erina Brown, cercetătoare principală în cadrul studiului realizat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au testat apa înainte şi după ce fabrica a instalat un sistem de filtrare a apei şi au descoperit că filtrul a redus concentraţia de microplastice de la 13% din plasticul procesat la 6%.

Estimarea de 75 de miliarde de particule pe metru cub este pentru o instalaţie cu filtru. Majoritatea particulelor erau mai mici de 10 microni, aproximativ diametrul unei globule roşii umane, peste 80% fiind mai mici de cinci microni, a adăugat Brown.

Microplasticele, care reprezintă orice particulă de plastic mai mică de cinci milimetri, au fost găsite peste tot în lume, de la zăpada proaspăt aşezată în Antarctica la adâncurile oceanelor şi pot fi toxice pentru animale şi plante.

Rezultatele au arătat, de asemenea, niveluri ridicate de microplastice în aerul din jurul unităţii de reciclare, 61% dintre particule având dimensiuni mai mici de 10 microni. Particulele mai mici de 10 microni au fost asociate cu boli umane.

Această fabrică reprezintă „cel mai bun caz”, a spus Brown, având în vedere că reprezentanţii unităţii au făcut eforturi pentru a instala un filtru, în timp ce multe alte instalaţii de reciclare este probabil să nu fi făcut acest lucru.

„Este foarte important să aflăm cât emit alte fabrici în jurul lumii”, a adăugat ea.

Studiul, publicat în Journal of Hazardous Material Advances, sugerează că unitatea de reciclare a generat până la 2.933 de tone de microplastice cu un an înainte de introducerea sistemului de filtrare şi până la 1.366 de tone după aceea.

„(Particulele) sunt ingerate de atât de multe organisme diferite și s-au dovedit a fi ingerate şi de oameni”, a spus Brown.

„Pentru mine, aceste rezultate evidenţiază cât de drastic trebuie să ne reducem consumul şi producţia de plastic”, a adăugat ea.

La nivel global, doar aproximativ 9% din cele 370 de milioane de tone metrice de plastic produse sunt reciclate.

Foto: Freepik