Solutii

Reciclarea deșeurilor de ambalaje din plastic în cadrul UE

3
min
24/2/2023

38% din deșeurile de ambalaje din plastic generate în interiorul UE au fost reciclate în 2020

Plasticul este un material extrem de versatil care se găsește în aproape tot ceea ce se utilizează astăzi. Dar cantitatea mare produsă în fiecare an a dus la creșterea generării de deșeuri din plastic, mai ales că multe produse sunt folosite o singură dată înainte de a fi aruncate. Aceste deșeuri sunt adesea deficitar gestionate și ajung să polueze mediul. Fiind unul dintre cei mai mari consumatori de plastic, Europa contribuie major la problema urgentă și globală a poluării cu deșeurile din plastic.

Între 2010 și 2020, volumul deșeurilor de ambalaje din plastic generate pe locuitor a crescut cu 23% (+6,5 kg). Volumul reciclat al deșeurilor de ambalaje din plastic a crescut în aceeași perioadă, cu 32% (+3,2 kg). În ciuda acestei îmbunătățiri, cantitatea de ambalaje din plastic care nu a fost reciclată a crescut cu 3,4 kg pe locuitor din 2010 din cauza creșterii mai mari a cantității absolute de deșeuri de ambalaje din plastic generate, conform Eurostat.

Source dataset: env_waspac

În 2020, au intrat în vigoare reguli mai stricte privind raportările la nivel de stat. Acestea includ un punct de calcul armonizat pentru reciclare și o contabilitate mai strictă a fracțiilor de material de ambalare compozit. Din acest motiv, a fost observată o scădere provizorie de 3 puncte procentuale (de la 41% în 2019 la aproximativ 38% în 2020).

Deși rata medie de reciclare a deșeurilor de ambalaje din plastic în UE a crescut în ultimele decenii, aceasta rămâne sub 50%. Ratele de reciclare variază foarte mult în UE, doar zece state membre reciclând mai mult de jumătate din deșeurile de ambalaje din plastic.

Source dataset: env_waspac

Țările de Jos, Lituania, Slovacia, Spania, Bulgaria și Cipru au reciclat mai mult de jumătate din deșeurile de ambalaje din plastic generate. În schimb, mai puțin de o treime din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în Malta, Franța, Danemarca, Ungaria, Irlanda, România, Polonia și Austria.