Stiri

Reciclare urbană de deșeuri vegetale cu compostoare, proiect-pilot la Oradea

8
min
15/9/2022

Îngrăşământul va putea fi folosit atât pentru grădinile proprii, cât şi pentru ale vecinilor, dacă se va dori să fie oferit sau vândut.

Aproape 200 de familii din Cartierul Tineretului din Oradea vor putea primi compostoare pentru a produce îngrăşământ din deşeurile vegetale, într-un proiect pilot al Asociaţiei Bihorul Civic care a fost demarat miercuri.

Comunitate Zero Waste în cartier

"Este un proiect prin care urmărim să dezvoltăm o comunitate Zero Waste în acest cartier. Vom oferi, în primă etapă, în jur de 100 de compostoare, în concesiune, gratuit. În funcţie de disponibilitatea cetăţenilor, vom mai solicita şi alte compostoare de la Eco Bihor.

În primul rând dorim să conştientizăm cetăţenii cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor menajere din gospodării. Separând resturile vegetale de gunoiul menajer, se poate reduce considerabil volumul de deşeuri ce ajunge la groapa de gunoi a oraşului, dar şi factura la salubritate a familiei. Avem trei avantaje: protejăm mediul, producem îngrăşământ natural şi reducem factura la salubritate", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Bihorul Civic, Vasile Dumitriu.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Acesta a organizat, miercuri, prima prezentare a acestui proiect numit "Compostează - Economiseşte - Protejează", iniţiat în parteneriat cu companiile AVE Bihor şi ECO Bihor şi cu sprijinul Municipalităţii Oradea.

Cu 140 de tone de gunoi mai puțin

Fiecare familie îşi va depune în aceste compostoare, de preferat, doar deşeurile vegetale, care după fermentare, fiind amestecate la anumite intervale, se vor transforma în compost. Îngrăşământul va putea fi folosit atât pentru grădinile proprii, cât şi pentru ale vecinilor, dacă se va dori să fie oferit sau vândut.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

"Din calculele noastre, se va economisi în jur de 15 - 20.000 de lei într-un an pe tot cartierul şi va fi trimis mai puţin deşeu la groapa de gunoi, cu până la 140 de tone, am socotit noi.

Compostoarele sunt oferite de Consiliul Judeţean Bihor, prin ADI Ecolect, achiziţionate prin proiectul SMID. Noi vom face promovare şi informare, încercând să creăm şi în oraş o zonă Zero Waste precum proiectul de succes al celor de la Eco Bihor de la Sălacea", a mai precizat Vasile Dumitriu.

Penalități pentru reciclare sub normele europene

Acesta a menţionat că Primăria Oradea plăteşte anual peste un milion de euro penalităţi deoarece nu reciclează peste 50% din deşeuri, aşa cum prevăd normele europene. Încă înainte de aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat, şi pe partea de mediu, nişte ţinte progresive de reciclare şi colectare separată a deşeurilor.

Proiectul este finanţat de către Primăria Oradea cu o sumă de circa 10.000 de lei, se va desfăşura în perioada 14 septembrie - 5 octombrie, având ca obiective principale: compostarea individuală a deşeurilor vegetale casnice, reducerea risipei alimentare şi a cantităţii de deşeuri generate pe gospodărie, colectarea separată corespunzătoare a deşeurilor şi reducerea facturii la salubritate.

Vor mai avea loc două prezentări, în 22 septembrie şi 5 octombrie, în alte zone ale cartierului, în care, pe lângă informarea cetăţenilor cu privire la beneficiile şi utilizarea corectă a compostoarelor, se vor oferi gratuit în concesiune compostoare participanţilor care le vor solicita. Dacă proiectul va fi bine primit de cetăţeni, iniţiatorii doresc să-l aplice apoi şi în alte cartiere ale oraşului. 

Sursa foto: PxHere