Solutii

Râul Olt, în plin proces de ecologizare. Cum ne putem implica

2
min
16/3/2023

Anul trecut, în cadrul „Săptămânii apelor”, în județul Covasna voluntarii au adunat 60 de saci cu deșeuri de pe malurile Râului Olt, o cantitate de 5 ori mai mică față de ediția precedentă.

Fundația Comunitară Covasna organizează săptămâna aceasta prima acțiune din acest an pentru ecologizarea malurilor râului Olt, ca parte a programului „Oltul cu apele curate”, lansat în urmă cu doi ani, în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde, conform Weradio.

Directoarea Fundației Comunitare a precizat că acțiunea, programată să aibă loc joi, 9 martie, începând cu ora 13:00, este deschisă pentru oricine dorește să se implice. Punctul de întâlnire va fi parcarea magazinului Kaufland, iar participanții vor urmări cursul Râului Olt pornind din spatele Arenei Sepsi și până în zona fostului magazin Trident.

„Acțiunea de joi o vom începe în spatele Arenei Sepsi și vom continua până în spatele fostului magazin Trident, deci pe malul Oltului, la Sfântu Gheorghe. Vom asigura ce este nevoie, saci, mânuși, iar participanții să aibă la ei apă și sandvișuri, dacă au nevoie. Din experiența anilor trecuți, credem că vom termina acțiunea în circa două ore”, a spus directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Anul trecut, în cadrul „Săptămânii apelor”, în județul Covasna voluntarii au adunat 60 de saci cu deșeuri de pe malurile Râului Olt, o cantitate de 5 ori mai mică față de ediția precedentă. Organizatorii acțiunii spun că scăderea se datorează și eficienței camerelor de supraveghere amplasate în mai multe zone din județ pentru a descuraja persoanele care aruncă deșeuri în natură.

„La ultima acțiune am strâns o cantitate mult mai mică de deșeuri, 60 de saci, față de 300 în urmă cu doi ani, și sperăm că și de data aceasta cantitatea adunată va fi mai mică. Camere video pentru monitorizare au fost amplasate la intrarea pârâului Debren în Olt, vizavi de blocurile sociale, și în spatele fostului Trident. Vom vedea în această săptămână care este situația, dar sperăm că vom avea experiențe pozitive. Este o acțiune deschisă, așteptăm pe oricine își dorește să se implice”, a mai spus Bereczki Kinga.

În cadrul proiectului „Oltul cu apele curate”, în colaborare cu TEGA, Apele Române – SGA Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, au fost amplasate panouri informative dar și camere de supraveghere video în zonele din apropierea Râului Olt unde apăreau frecvent depozite ilegale de deșeuri. În urmă cu doi ani, în luna august, la confluenţa Oltului cu pârâul Debren a fost amplasată o barieră plutitoare în lungime de 16 metri, pentru canalizarea deșeurilor spre mal, de unde să poată fi colectate mai ușor de către voluntari.

Din păcate, în primăvara anului trecut bariera s-a rupt, fiind demontată de membrii Fundației comunitare, care au căutat timp de mai multe luni soluţii pentru a o repara. Din cauza faptului că bariera are dimensiuni foarte mari, a fost nevoie de ajutor logistic pentru împachetarea şi transportul ei către o firmă care să o repare, însă într-un final a fost reparată în luna decembrie, urmând să fie remontată.

La nivel național, în cadrul programului „Cu Apele Curate” al Asociației Mai Mult Verde, în perioada 14-22 martie se va derula „Săptămâna apelor – de la rezoluție la soluție”, fiind organizate campanii de igienizare a malurilor râurilor și pâraielor din aproape toată țara.

Foto: Freepik