Stiri

Rata de utilizare a materialelor circulare în UE a crescut în 2020

3
min
24/2/2023

România se află pe ultimul loc în clasament, cu doar 1% rată de circularitate.

În anul 2020, rata de utilizare circulară a materialelor în cadrul UE (denumită rata circularității) a atins 12,8%. Aceasta înseamnă că aproape 13% din resursele materiale utilizate în UE provin din deșeuri reciclate. Aceste informații provin din datele privind rata de utilizare a materialelor circulare publicate de Eurostat.

Comparativ cu 2019, rata de circularitate a crescut cu 0,8 puncte procentuale (pp). Rata a menținut o tendință de creștere stabilă din 2004 (8,3%), primul an pentru care sunt disponibile date.

Rata de circularitate este ponderea resurselor materiale utilizate care provin din deșeuri reciclate, economisind astfel extracția de materii prime virgine. Rata de circularitate face parte din cadrul UE de monitorizare a economiei circulare.

env_ac_cur

Reprezintă o obișnuință ca România sa se afle la coada clasamentului, cu cea mai scăzută rata de utilizare circulară a materialelor, de numai 1%.

În 2020, rata circularității a fost cea mai mare în Țările de Jos (31%), urmată de Belgia (23%) și Franța (22%). Diferențele în rata de circularitate între statele membre se bazează nu numai pe cantitatea de reciclare a fiecărei țări, ci și pe factorii structurali ai economiilor naționale.

În funcție de tipul principal de material, rata de circularitate prezintă și unele diferențe considerabile, dar s-au înregistrat creșteri mici în toate cele 4 categorii. În 2020, rata de circularitate pentru metale a fost de 25% (+0,7 pp față de 2019), pentru mineralele nemetalice (inclusiv sticla) 16% (+0,7 pp), biomasă (inclusiv hârtie, lemn, țesut etc.) 10 % (+0,2 pp) și combustibili fosili 3% (+0,5 pp).

Tranziția către o economie mai circulară, unde valoarea produselor, materialelor și a resurselor este menținută în economie cât mai mult timp posibil, reprezintă o contribuție esențială la eforturile UE de a dezvolta un sistem durabil, cu emisii reduse de carbon, eficient din punct de vedere al resurselor.  Este oportunitatea de a ne transforma economiile, de a creea locuri de muncă și de a genera avantaje competitive noi și durabile pentru Europa.

Foto: Freepik