Smart City

RAPORTUL HUGSI 2021 - CÂT DE VERZI SUNT ORAȘELE LUMII?

6
min
2/5/2022

Beneficiile unui oraș ecologic sunt reducerea stresului termic, o mai bună gestionare a apei pluviale în exces, reducerea nivelului de zgomot, îmbunătățirea biodiversității, calitatea mai bună a aerului și a vieții locuitorilor săi.

Urbanizarea are un ritm fără precedent la nivel mondial. Extinderea urbană accelerată ridică întrebări legate de cum poate fi combătut impactul acestei expansiuni asupra mediului și cum pot fi gestionate orașele eficient. Pentru a face față acestei tendințe, multe orașe formulează și aplică planuri verzi. Dezvoltarea și gestionarea spațiului verde urban a devenit o zonă de mare interes pentru orașele din întreaga lume.

Indexul Spațiului Verde Urban Husqvarna (HUGSI) este un sistem de indicatori inițiat în 2016, realizat de Grupul Husqvarna în colaborare cu Overstory.ai, cu ajutorul căruia orașele participante la proiectul de monitorizare pot afla cât de verzi sunt. HUGSI cuprinde 177 de orașe, din 60 de țări, împărțite în 7 regiuni, cumulând cca. 600 milioane de oameni. În ultimul an, 22 de orașe s-au în scris în acest program. Pe baza punctajului obținut, calculat în funcție de 6 factori, HUGSI face anual clasificarea celor mai verzi 10 orașe la nivel global și pe regiuni.

HUGSI oferă o imagine de ansamblu și informații detaliate despre spațiul verde urban. Cu astfel de informații statistice, edilii pot lua decizii de planificare, dezvoltare și gestionare a spațiului verde.

Lipsa spațiul verde urban, o problemă de sănătate publică

În 2020 milioane de oameni, afectați de pandemie și de restricțiile de circulație impuse, au înțeles importanța spațiului verde urban.

Cercetări publicate recent în Lancet Planetary Health (Barboza și colaboratorii) concluzionează că un număr mare de decese premature în orașele europene ar putea fi prevenite prin creșterea expunerii la spațiul verde. Printre capitalele europene: Atena, Bruxelles, Budapesta, Copenhaga și Riga au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spațiu verde. OMS recomandă ca fiecare om să aibă aces la cel puțin 0,5 hectare de spațiu verde în proximitatea a 300 de metri de locuință.

Indicatorii de performanță a spațiului verde

”Am creat HUGSI pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la valoarea spațiului verde urban în rândul cetățenilor, pentru a sprijini oficialii orașelor să ia decizii în cunoștință de cauză. HUGSI este un alt exemplu al angajamentului de 330 de ani al Husqvarna față de natură, înțelegând oamenii și produsele care ajută la modelarea a ceea ce iubim și a spațiului în care trăim. Vrem să recunoaștem politicile și practicile care aduc contribuții semnificative la conservarea spațiului verde și la ecologizarea activă a orașelor. Prin identificarea indicatorilor de performanță a spațiului verde, derivați din monitorizarea recurentă și amănunțită, orașele pot face comparații și se pot auto provoca să se ecologizeze. Sustenabilitate și inovare - așa ne întâlnim cu viitorul.” spune Glen Instone, Director Financiar și Președinte interimar Divizia Husqvarna.

Aplicând tehnici de viziune computerizată, tehnici tradiționale de teledetecție și algoritmi de învățare automată (deep learning) pe imaginile din satelit, HUGSI măsoară, analizează și monitorizează spațiul verde urban din orașele înrolate. Datele individuale ale fiecărui oraș sunt studiate pentru a determina cea mai bunăstare vegetativă pe parcursul unui an întreg.

HUGSI se bazează pe șase indicatori cheie pentru măsurarea spațiului verde urban:

1. Procentul spațiului verde urban raportat la suprafața urbană totală a orașului.

2. Sănătatea medie a spațiului verde urban, măsurată cu NDVI (Indicele Normalizat de Diferenţiere a Vegetaţiei), un indicator bazat pe absorbția luminii.

3. Spațiul verde urban pe cap de locuitor.

4. Distribuția spațiului verde urban.

5. Procentul de spațiu verde urban acoperit de copaci. HUGSI folosește un model de învățare automată pentru a diferenția copacii de alte tipuri de vegetație. Copacii au de două ori valoarea ierbii.

6. Procentul de spațiu verde urban acoperit de iarbă.

Cât de verzi sunt cu adevărat orașele lumii? Devin ele mai ecologice?

La baza proiectului HUGSI a stat dorința Grupului Husqvarna de a afla cât de verzi sunt orașele lumii și cât se ecologizează acestea. Cu trecerea timpului, toate orașele se schimbă. Schimbarea poate fi negativă, pozitivă sau neutră.

Datele HUGSI indică, în medie, cu -0,08% mai puțină vegetație în spațiul verde urban la nivelul anului 2020 față de 2019. Totuși, se observă și o decelerare a amplitudinii acestei schimbări negative comparativ cu anul precedent.  

De asemenea, au fost compilate și analizate date despre spațiul verde urban colectate începând din 2016 pentru 98 de orașe înrolate inițial în HUGSI. S-a putut observa o dezvoltare încurajatoare pe o perioadă mai lungă. În ultimii cinci ani, procentul de acoperire verde a crescut la anivelul eșantionului original al HUGSI de la 34% la 35%, iar sănătatea și vitalitatea spațiului verde urban au crescut cu 10%, ajungând la aproape 1,8 M m2 mai mult spațiu verde.

Spațiul verde urban nu crește de la sine

HUGSI reflectă o stare de fapt. Indexul verde Husqvarna poate fi utilizat ca martor pentru starea vegetativă actuală a unui oraș și pentru a urmări dezvoltarea acesteia. Prin HUGSI, Grupul Husqvarna dorește să împărtășească exemple și modele pentru a ajuta la ecologizarea citadelelor lumii.

Orașele care înregistrează cele mai mari progrese au devenit foarte verzi ca urmare a unor acțiuni decisive de ecologizare la nivel local. Administațiile acestor orașe au aplicat politici verzi și au stabilit obiective ambițioase.

În 2019 orașul Durban, din Africa de Sud, a fost desemnat de HUGSI Modelul Verde Global al anului. Viziunea edilitară a acestui oraș de coastă a fost ca până în 2030, să devină cel mai îngrijit și mai locuibil oraș din Africa. Orașul a lansat un plan strategic pe cinci ani pentru dezvoltarea și susținerea mediului natural, a construit și a implementat proiecte axate pe îmbunătățirea în aceste direcții.

Alt model de urmat este orașul Charlotte, din Carolina de Nord (SUA), câștigător al titlului de oraș Model Verde Global în 2020. Acesta și-a stabilit un obiectiv ambițios de a avea o acoperire arboricolă urbană de 50% până în 2050. Este vizibil deja că părțile populate ale orașului au o acoperire cu copaci de 56%. Administrația locală a luat măsuri decisive și a pus la punct obiective extinse pentru a ecologiza orașul. Charlotte derulează multiple proiecte și își implică comunitatea în efortul de îngrijire și creștere a spațiilor verzi. În acest an, orașul Charlotte a fost desemnat de HUGSI pentru al doilea an consecutiv, drept cel mai verde oraș al lumii.

HUGSI a anunțat în 12 octombrie, în cadrul unui eveniment online, clasamentul la nivel global în 2021.

Top 10 orașe verzi ale lumii:

1. Charlotte, (NC) SUA        

2. Durban, Africa de Sud    

3. Vilnius, Lituania                              

4. Cracovia, Polonia                            

5. Dortmund, Germania  

6. Stuttgart, Germania      

7.  Austin, SUA                      

8. Wroclaw, Polonia          

9. Hamburg, Germania      

10. Wuerzburg, Germania

În numele științei

Prin ”HUGSI pentru Cercetare” Grupul Husqvarna oferă sprijin comunității cercetătorilor împărtășind date pentru orașele care fac parte din index. Grupul susține astfel inițiativele de cercetare care ajută la valorificarea spațiului verde și la îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul urban. Accesul la date consistente, obiective și în timp util nu a fost posibil până acum la o asemenea scară. Orice cercetător desemnat de o organizație de cercetare recunoscută sau fără scop lucrativ, poate solicita datele complete pentru oricare 3 orașe cuprinse în HUGSI. Se oferă accesla informații compilate timp de doi ani consecutivi, 2020 și 2019. Solicitările se fac prin go.hugsi.green/hugsi-for-research.