Un fenomen climatic global cu un efect temporar de răcire atmosferică este anticipat să aibă loc până la sfârșitul acestui an, probabilitatea de manifestare fiind estimată la 60%.
Este vorba despre La Niña, un eveniment meteorologic care influențează clima globală prin scăderea temperaturilor în anumite regiuni, însă acest fenomen nu va opri continuarea tendinței de încălzire globală, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale(OMM), citat de Agerpres și prezentat de Antena3.
La Niña este un fenomen natural care apare o dată cu răcirea anormală a apelor de la suprafața Oceanului Pacific în zonele ecuatoriale, în special în estul și centrul acestuia. Acest fenomen climatic complex declanșează o serie de schimbări în circulația atmosferică globală, care includ modificări semnificative în tiparele de vânt, presiune atmosferică și precipitații. Aceste schimbări pot avea efecte importante asupra climei din diferite regiuni ale lumii, influențând atât agricultura, cât și condițiile meteo extreme, cum ar fi secetele, inundațiile și furtunile tropicale.
Experții nu se așteaptă la o răcire a vremii
În ciuda manifestării fenomenului La Niña și a efectului său de răcire temporară la nivel global, OMM avertizează că nu există dovezi care să sugereze că acest eveniment ar putea inversa sau încetini tendința pe termen lung de creștere a temperaturilor globale. Creșterea globală a temperaturilor este în continuare determinată în principal de acumularea gazelor cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul, care captează căldura în atmosferă și conduc la încălzirea treptată a planetei.
Un alt aspect important este că durata acestui nou episod La Niña nu poate fi estimată cu precizie în acest moment, deoarece ciclurile sale climatice sunt puternic influențate de mai mulți factori, inclusiv perioada din an în care fenomenul începe să se formeze și interacțiunea acestuia cu alți factori meteorologici și climatici. Fenomenul La Niña are de obicei o durată de câteva luni, dar variațiile de la un episod la altul pot fi semnificative.
Cei mai călduroși ani
În ciuda acestui fenomen de răcire temporară, datele arată că ultimii nouă ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice moderne, demonstrând astfel că La Niña nu poate contracara tendința generală de încălzire globală. Această tendință este evidențiată și de observațiile din iunie 2023, când OMM a raportat o serie prelungită de temperaturi extrem de ridicate la suprafața terestră și marină.
Celeste Saulo, șefa Organizației Meteorologice Mondiale, a subliniat că, deși La Niña are un efect de răcire pe termen scurt, acesta nu va inversa procesul de încălzire globală cauzat de emisiile de gaze cu efect de seră. „Chiar și în prezența unui episod La Niña, care poate exercita un efect de răcire pe termen scurt, tendința pe termen lung de creștere a temperaturilor globale va continua din cauza gazelor cu efect de seră care se acumulează în atmosferă și rețin căldura”, a explicat Saulo.
Mai multe precipitații
Prognozele meteorologice sugerează că fenomenul La Niña ar putea aduce cantități mai mari de precipitații decât în mod normal în anumite regiuni ale lumii. Printre aceste zone se numără nordul Americii de Sud, America Centrală și Caraibele, dar și anumite părți ale Cornului Africii și ale regiunii Sahel din Africa. De asemenea, unele părți din Asia de Sud-Vest și Asia de Sud-Est, cum ar fi Indonezia, Malaezia și Filipine, ar putea experimenta precipitații mai abundente.
Deși La Niña se află pe radarul meteorologilor, specialiștii au exclus apariția unui nou episod El Niño în viitorul apropiat. El Niño, fenomenul climatic opus lui La Niña, s-a manifestat intens la începutul anului 2023 și a durat până la mijlocul anului, fiind considerat unul dintre cele mai puternice cinci episoade El Niño înregistrate vreodată. Spre deosebire de La Niña, El Niño este asociat cu o creștere a temperaturilor globale și poate provoca secete severe în anumite regiuni, în timp ce în altele poate aduce ploi torențiale și inundații.
Astfel, deși La Niña ar putea aduce o ușoară răcorire în anumite părți ale lumii, această răcire este doar temporară și nu schimbă cursul general al schimbărilor climatice pe termen lung, care continuă să fie influențate major de activitatea umană și de emisiile de gaze cu efect de seră.
Sursă foto: Hepta / Abaca Press