Stiri

RAPORT: Barajul Celor Trei Defileuri din China este atât de mare încât modifică rotația Pământului și durata zilelor. Acumularea de apă este imensă

2
min
24/9/2024

Barajul Trei Defileuri din China, cunoscut drept cel mai mare baraj hidroelectric de peglob, are dimensiuni impresionante care pot influența rotația planetei.  

Conform unui raport al IFL Science, acest gigant al ingineriei este amplasat în provincia Hubei, pe râul Yangtze, și colectează apă din trei râuri: Qutangxia, Wuxia și Xilingxia. Impactul său asupra Pământului a fost comparat cu cel al cutremurelor majore. De exemplu, NASA a analizat în 2005 modul în care cutremurul din Oceanul Indian din 2004, urmat de tsunami, a afectat rotația planetei, potrivit stireaverde.ro.

Conform specialiștilor, redistribuirea masei pe suprafața Pământului influențează inerția acestuia, similar cu modul în care un patinator accelerează prin apropierea brațelor de corp. În cazul seismului din2004, rotația Pământului a fost ușor accelerată, scurtând ziua cu 2,68 microsecunde.

Cantitate uriașă de apă

Teoretic, mutarea unor cantități uriașe de apă poate avea efecte similare. Geofizicianul Benjamin Fong Chao, de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA, a estimat în 2005 că volumul de 40 de kilometri cubi de apă reținut de barajul Trei Defileuri ar prelungi durata unei zile cu aproximativ 0,06 microsecunde. De asemenea, ar putea deplasa poziția polului Pământului cu aproximativ 2 centimetri. Deși aceste efecte par minore încomparație cu cele provocate de cutremure uriașe, ele sunt semnificative pentru o construcție realizată de om.

Oamenii influențează rotația Pământului și prin alte mijloace. Schimbările climatice, de exemplu, contribuie la o redistribuirea masei la scară globală. Topirea ghețarilor polari și creșterea nivelului mării în regiunile tropicale determină ca masa să se acumuleze mai mult în zona ecuatorială decât la poli, ceea ce încetinește ușor rotația planetei. Aceste efecte, deși imperceptibile pentru rutina noastră zilnică, pot cauza probleme pentru ceasurile atomice, care necesită măsurători extrem de precise ale timpului.

 

Sursa Foto: Unsplash