Zeci de oameni au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti împotriva unui pachet legislativ, care amenință cu desființarea principiilor statului de drept în general și se îndreaptă către desființarea legislației privind protecția mediului. Oamenii au purtat cătuşe şi s-au îmbrăcat în haine de deţinuţi.
La protestul de sâmbătă, 4 martie au participat organizaţiile Agent Green, Bankwatch, Corupția Ucide, Dăruiește Viață, Declic, Eco-Civica, Greenpeace și Inițiativa România, dar şi europarlamentarul Dragoş Pîslaru şi actorul Tudor Chirilă.
„Se pare că vă e frică de proteste din momentul în care vreţi să le incriminați cu închisoarea schimbând legislația de o asemenea manieră încât pentru orice protest spontan, lumea să ajungă la închisoare”, a spus Tudor Chirilă.
„Protestez când votul meu nu mai este valid, nu mai este confirmat de cei pe care i-am trimis acolo, ceea ce se întâmplă demult. În momentul în care îmi iei și această ultimă armă, atunci înseamnă că ne îndreptăm mai degrabă spre Rusia lui Putin. Cei care stau pe margine ar trebui să se gândească bine că s-ar putea să aibă nevoie să protesteze și ei pentru alte lucruri decât cele pentru care protestăm noi și s-ar putea să nu mai poată să o facă”, a adăugat el.
„Am venit astăzi să protestăm pentru dreptul nostru de a protesta în continuare”, a spus Mihaela Brebinaru Gheorghe, organizatoare Declic, amintind de proiectul de lege al PSD-PNL prin care „protestatarii pașnici ar trebui să plătească cu închisoare până la şapte ani”.
Citeşte şi: Atacuri dure pentru propunerea PNL-PSD de a limita drepturile ONG-urilor prin lege
Ioana Ciută, președinte Bankwatch: „Sunt trei modificări de legi care îngrădesc în paralel dreptul la libera exprimare, asociere și justiție. Acest pachet de legi trebuie retras dacă mai dorim să trăim în democrație în România”.
Conform inițiativei legislative, pentru a putea deschide o acțiune în instanță, asociația care deschide procesul trebuie să fi avut o activitate susținută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acțiunea, să depună garanție de 1% din prejudiciul reclamat, până la 10.000 de euro. Dacă asociația pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.
Totodată, modificările propuse recent în parliament limitează posibilitatea de redirecționare a cotelor de impozit de către cetățeni și firme, prevăzute de lege, către ONG uri care constituie o sursă majoră de finanțare. Acestea urmează să fie aprobate de ANAF pe criterii neclare, potrivit unui comunicat transmis de Agent Green.