Stiri

Proiectul unei mine australiene de cărbune, blocat de Guvern din motive ecologice. Totuși, este mai degrabă o excepție

5
min
10/2/2023

Mina s-ar fi aflat la zece kilometri de un recif de corali.

Guvernul australian a anunţat miercuri că a blocat un proiect de mină de cărbune ce ameninţa Marea Barieră de Corali, clasată în patrimoniul mondial UNESCO, o decizie "istorică" salutată de ecologişti, informează AFP.

Foarte aproape de recif

Proiectul lui Clive Palmer, politician şi om de afaceri extrem de bogat, viza forarea unei mine de cărbune la numai zece km distanţă de acest cel mai mare recif coralier din lume, deja ameninţat de mai mulţi ani de încălzirea climatică.

"Impactul negativ asupra mediului al acestui proiect este pur şi simplu prea mare", în ceea ce priveşte fragilitatea sitului, a explicat într-o înregistrare video ministrul mediului din Australia, Tanya Plibersek. "Riscul de poluare şi de distrugeri ireversibile (asupra recifului) este absolut real", a subliniat ea, inclusiv pentru faună şi floră, şi mai ales pentru algele cu care se hrănesc unele mamifere marine, precum dugongul.

După ce a iniţiat o consultare în rândul populaţiei, guvernul federal australian a primit în decurs de zece zile nu mai puţin de 9.000 de răspunsuri, dintre care o majoritate zdrobitoare se opuneau proiectului de mină de cărbune în statul Queensland.

„O premieră istorică”

Jaclyn McCosker, membră a Fundaţiei australiene pentru Conservarea Mediului, a salutat această "mare decizie" din partea dnei Plibersek, subliniind că este "o premieră istorică". "Este pentru prima dată când un ministru al mediului respinge un proiect minier bazându-se pe legislaţia federală", a precizat această militantă ecologistă.

"Până la 18 milioane de tone de cărbune ar fi fost extrase în fiecare an din acest sit, pentru a fi arse în Australia şi în străinătate, cu riscul de a provoca inundaţii, secete şi de a agrava încălzirea oceanelor, care deja a albit în mod periculos Marea Barieră de Corali", a mai subliniat Jaclyn McCosker.

Mai poți citi: Bombardamentele rusești asupra Ucrainei schimbă becurile populației cu cele LED, care consumă cu 88% mai puțin

Australia, care este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cărbune, s-a angajat să reducă până în 2030 emisiile sale de carbon cu 43% în raport cu nivelurile din 2005, având drept obiectiv să atingă zero emisii în 2050.

Cu toate acestea, guvernul australian a respins apelurile ecologiştilor în favoarea interzicerii pur şi simplu a tuturor noilor proiecte de extracţie de cărbune, estimând că acestea trebuie să fie examinate de la caz la caz.

Foto: Facebook/The Great Barrier Reef