Stiri

Prințul Charles: Companiile trebuie să facă o prioritate din lupta împotriva schimbărilor climatice

3
min
12/11/2020

Acesta a subliniat importanța mobilizării investițiilor în infrastructuri sustenabile.

Companiile trebuie să plaseze natura şi sustenabilitatea în centrul modelelor lor de business, deoarece omenirea se află „literalmente la momentul ultimului pas” al luptei împotriva schimbărilor climatice, a declarat moștenitorul tronului britanic, prințul Charles, la Green Horizon Summit.

Mă tem că ne aflăm literalmente la momentul ultimului pas. Şi există o urgență reală pentru a acționa”, a transmis acesta. „Acum știm ce trebuie să facem pentru a salva situația, în loc să continuăm la fel ca în trecut și doar să vorbim despre aceste probleme.”

Prințul Charles, în vârstă de 71 de ani, care și-a petrecut mare parte din viață susținând campanii de promovare a unor tematici ecologiste, a evidențiat 10 acțiuni imediate care ar putea avea un impact important, de la mobilizarea investițiilor în infrastructuri sustenabile și până la creșterea tehnologiilor de captare și depozitare a carbonului, pentru „a ne cumpăra nouă înșine un timp prețios” pe măsură ce omenirea se orientează spre o economie globală cu zero emisii poluante.

Prințul Charles consideră că redresarea economiei globale după pandemia de coronavirus va reprezenta o oportunitate fără precedent pentru ca ea să se orienteze spre un model sustenabil.

Trebuie să începem să contabilizăm capitalul natural din bilanțurile companiilor. Fără acest lucru, firmele nu vor putea pur şi simplu să evalueze valoarea reală a activelor lor de bază, nici să afle cât de vătămătoare ar putea fi operațiunile lor asupra mediului natural”, a precizat acesta.

Apelul lansat de fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a intervine la o zi după ce autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie a anunțat că, începând din ianuarie 2021, companiile listate la Bursa din Londra vor trebui să își sporească transparența referitoare la riscurile cu care se confruntă din cauza schimbărilor climatice.

Rishi Sunak, ministrul de Finanțe din Marea Britanie, a declarat în Parlamentul de la Londra că Grupul de lucru pentru Transparență Financiară asociată Climei (TCFD) va deveni obligatoriu până în 2025 și va merge dincolo de principiul „respectă sau explică”, pentru a susține tranziția Marii Britanii spre „o economie verde”.

În septembrie, prințul Charles a lansat un apel pentru o reacție în stil militar la amenințarea generată de schimbările climatice, asemănătoare Planului Marshall de reconstrucție a Europei postbelice, spunând că omenirea riscă să se confrunte cu o catastrofă.

Prin prisma urgenței care se impune, sper că veți fi alături de mine pentru a alcătui un nou plan pentru natură, oameni și planetă, asemănător Planului Marshall, condus de sectorul privat pentru a alinia eforturile și resursele noastre colective cu scopul de a obține cel mai mare impact posibil”, a adăugat prințul Charles la summit.

„Green Horizon summit” a fost un eveniment online care a abordat finanțarea în domeniul ecologiei și investițiile durabile, „cea mai mare oportunitate comercială a timpului nostru” pentru companii.