Stiri

Primul proiect de lege adresat producţiei de hidrogen verde a fost depus în Parlament

5
min
16/2/2023

"Proiectul va intra în dezbatere şi va reglementa piaţa de hidrogen", spune inițiatoarea.

Primul proiect adresat producţiei de hidrogen verde şi hidrogen cu emisii scăzute din România a fost depus marţi în Parlament, urmând să intre în dezbatere, a declarat Oana Marciana – Özmen (PNL), secretar al Comisiei pentru industrii şi servicii, Camera Deputaţilor, la un eveniment de specialitate.

„România face pași concreți să devină verde”

„Am depus în Parlament primul proiect adresat producţiei de hidrogen verde şi hidrogen cu emisii scăzute din România. Este un proiect la care am lucrat împreună cu colegii mei din Comisia pentru industrii servicii. Fiind raportor al acestui grup m-am asigurat că vom avea o colaborare bună cu instituţiile care vor avea atribuţii pe acest segment.

Proiectul va intra în dezbatere şi va reglementa piaţa de hidrogen. România face paşi concreţi în a deveni verde, în a deveni sustenabilă şi în a înţelege că alături de ţările europene trebuie să ne atingem aceste ţinte până în 2035", a menţionat Oana Özmen.

Puteți citi și: Ministrul Aurescu, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU: România, angajată în eforturile globale împotriva încălzirii globale

Blocurile trebuie renovate cu materiale sustenabile

Totodată, ea a menţionat că la nivelul Parlamentului a fost votată în sesiunea trecută amendarea ordonanţei 18/2009 privind blocurile de locuinţă „pentru că e important să continuăm renovarea locuinţelor, dar cu materiale sustenabile".

„Am avut o discuţie în conferinţele pe care le-am organizat de-a lungul timpului cu reprezentanţii producătorilor - şi aici vorbim de producătorii de ciment, producătorii în general de materiale de construcţii, rocă bazaltică sau polistiren.

De ce? Pentru că este important să vedem şi din perspectiva producătorilor care sunt provocările în contextul crizei actuale generate de acest război şi de o creştere foarte mare a preţurilor, de a susţine o industrie care să producă materiale, care să aibă componentă verde. Ştim că în alte ţări precum Germania, Danemarca, Turcia se folosesc inclusiv resturile care rămân în urma construcţiei unui imobil.

Este important, de asemenea, să ai o campanie de conştientizare. Săptămâna viitoare, miercurea viitoare, vom avea la Palatul Parlamentului, în cadrul Camerei Deputaţilor, un eveniment adresat copiilor. Suntem la ediţia a II-a, în care copiii vor expune lucrările lor, pentru că atunci când vorbim de sustenabilitate trebuie, în primul rând, să ne adresăm tinerei generaţii şi celor care vor utiliza aceste clădiri, care vor avea o performanţă energetică crescută", a adăugat Oana Özmen.

foto: Facebook/Oana Marciana Özmen