Stiri

Primele zboruri Wizz Air cu avioane alimentate cu ulei folosit la prăjit

3
min
6/7/2023

Trei zboruri Wizz Air au decolat de pe aeroportul din Budapesta cu un amestec de 37% din deşeuri regenerabile şi materii prime reziduale.

Zborurile reprezintă primele teste comerciale efectuate de compania aeriană din capitala Ungariei folosind combustibil sustenabil pentru aviaţie (SAF).

Combustibilul folosit conţine ulei de gătit uzat şi deşeuri de grăsimi animale şi este amestecat cu combustibil convenţional pentru aeronave.

„SAF oferă performanța combustibilului convențional pentru avioane, dar cu o amprentă de carbon semnificativ mai mică pe baza ciclului de viață”, a precizat Wizz Air într-un comunicat, adăugând că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate fi chiar şi de 80%, dacă este folosit în formă pură.

Zborurile Wizz Air din data de 10 mai 2023 vin înaintea mandatelor UE care vizează amestecurile SAF şi care vor fi introduse în 2025, cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de carbon generate de industria aviaţiei.

Cele trei avioane Airbus A321neo ale Wizz Air au fost alimentate cu un amestec total de 23,5 tone care conțineau 37% SAF pur și 63% combustibil Jet A1 şi au zburat către mai multe destinaţii europene, precum Paris Orly.

”Testul recent cu SAF, care este realizat înaintea mandatelor legislative care vor fi introduse din 2025, demonstrează că această colaborare industrială este una dintre cele mai eficiente modalități de a aborda provocările climatice actuale”, a spus Yvonne Moynihan, Corporate and ESG Officer în cadrul Wizz Air.

„Acest lucru marchează progrese suplimentare față de angajamentul nostru de a reduce intensitatea carbonului cu 25% până în 2030 și arată că rămânem dedicați tehnologiei și inovației”, a adăugat Moynihan.

Foto: Freepik