Stiri

Primăvara timpurie și toamna cu temperaturi scăzute au efecte dramatice pentru păsările migratoare

4
min
28/9/2020

În ultimele decenii s-a înregistrat un debut avansat al primăverii din cauza temperaturilor ridicate determinate de schimbările climatice.

Primăvara timpurie poate părea o bucurie pentru noi, dar pentru ecosistemele naturale poate însemna un dezastru. Din cauza ritmului rapid al transformărilor climaterice, ecosistemele se pot destrăma, ducând la nepotriviri în fenologia speciilor (momentul componentelor sezoniere și ciclice ale vieții unei specii). Acest fenomen, primăvara timpurie, poate fi văzut odată cu migrarea păsărilor, care se întâmplă tot mai devreme, odată cu încălzirea temperaturilor. Unele specii cum ar fi Warbler albastru cu gât negru, migrează cu aproape o săptămână mai devreme decât acum 50 de ani. Însă, nu toate speciile sunt capabile să se adapteze la fel de repede ca altele. Primăvara cu debut precoce este deosebit de periculoasă dacă apar temperaturi de îngheț după ce plantele au început să crească. Aceste "primăveri false", în care temperaturile calde începute la sfârșitul iernii indică creșterea plantelor și apoi sunt urmate de un frig extrem pot provoca daune ale vegetației și multiple efecte ecosistemice. Genul acesta de evenimente extreme sunt bine cunoscute cultivatorilor de fructe care pot pierde culturi care duc și la daune financiare de milioane de dolari din cauza efectelor unei înghețări asupra mugurilor fragili. Primăverile false pot fi, de asemenea, devastatoare și pentru animalele sălbatice și în mod special păsărilor. Acestea pot fi ucise direct de temperaturile neobișnuit de reci mai ales dacă sunt și însoțite de ploi înghețate. Pierderile sunt mai mari la migratoare, deoarece acestea nu sunt adaptate condițiilor mai reci, motiv pentru care iernează la tropice.

Rafalele reci de vânt și furtunile asociate cu primăverile false duc la scăderea disponibilității hranei. Insectivorii, în general, sunt predispuși la mortalitate deoarece prada lor rămâne latentă pe vreme rece. Și păsările care se hrănesc cu vietăți din apă sunt expuse riscului, dacă temperaturile sunt scăzute, iar acestea nu mai pot ajunge la hrană. Nici păsările care își găsesc alimentele în pământ nu scapă de pericol. Dacă zăpada și gheața sunt însoțite de temperaturi mai scăzute, solul devine greu de penetrat în căutarea rezervelor de grăsime după migrare. Disponibilitatea redusă de hrană a resurselor principale pentru creșterea puilor în timpul frigului are impact asupra reproducerii. În cazul păsărilor de coastă s-a observat un eșec complet al reproducerii din cauza acestor schimbări climatice.

Schimbările bruște ale vremii pot prezenta un risc pentru păsările care migrează toamna spre Sud. Efectul vremii reci nejustificate în timpul migrației de toamnă este similar. Decesele recente ale păsărilor migratoare din sud-vest ar putea fi cauzate de o schimbare rapidă a condițiilor meteorologice.

Ce putem face pentru a ajuta păsările migratoare să facă față efectelor dramatice ale temperaturilor reci? Furnizarea unui habitat prietenos prin cultivarea de plante în curțile locuitorilor care oferă o sursă de hrană pentru păsări. Suplimentarea cu surse de apă și alimente în gospodării ajută la salvarea și succesul reproducerii speciilor de păsări. Fiecare cetățean poate deveni un om de știință comunitar care să transmită observațiile sale despre păsări către eBird, acest lucru ajută la înregistrarea migrației și ne ajută să înțelegem cum sunt afectate păsările de aceste schimbări climatice.