Stiri

Primăria Fălticeni închide depozitul temporar de deșeuri

3
min
16/3/2023

Va fi soluționat un capitol major privind protejarea mediului înconjurător și oprirea poluării solului.

Un nou proiect este implementat la nivel local. Primăria Municipiului Fălticeni începe oficial închiderea depozitului temporar de deșeuri aflat în zona Antilești, primele proceduri fiind în curs de execuție. În ultimii ani aici au fost înregistrare numeroase incendii și probleme de natură ecologică, conform Cronica de Fălticeni.

Implementarea noului proiect înseamnă soluționarea unui capitol major privind protejarea mediului înconjurător și oprirea poluării solului. Costurile închiderii depozitului temporar sunt asigurate în proporție de 98% din fondurile Spațiului Economic European (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) .

Evenimentul de lansare al proiectului s-a desfășurat joi, în cadrul unei conferințe de presă la care au asistat viceprimarul Constantin Bulaicon, senatorul George Mîndruță, Simona Vacariuc, șefa Compartimentului Mediu, și Silviu Rusu, directorul Direcției de Investiții al Primăriei Municipiului Fălticeni. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai ISU Suceava, APM Suceava, din cadrul administrațiilor locale ai zonei Fălticeni și cei ai operatorului local Goscom.

Finanțare de 9,5 milioane de lei

Demersurile au început în anul 2020, odată cu începerea documentației pentru proiect, și au fost încheiate în anul 2022 prin depunerea documentației pentru închiderea platformei de gunoi.

Autoritățile locale au depus proiectul în primăvara anului trecut, iar în luna noiembrie au fost semnate documentele pentru finanțarea acestuia. Fondurile sunt asigurate prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European Spațiului Economic European (SEE).

Valoarea proiectului se ridică la 9,57 milioane de lei, din 7,92 milioane de lei este asigurată de Spațiul Economic European, 1,39 milioane de lei din bugetul național, iar aproximativ 250.000 de lei din bugetul local.

Cu acești bani, administrația fălticeneană va închide depozitul temporar de deșeuri din zona Antilești, unde se află și vechea groapă de gunoi, închisă în anul 2015 printr-un program cu finanțare europeană.

Până la momentul actual au fost întocmite documentele studiului de fezabilitate. Acum se lucrează la partea de proiectare, după care va urma etapa obținerii avizelor și acordurilor în vederea emiterii autorizației pentru execuția lucrărilor.

Proiect cu tehnologii și idei inovatoare

Implicațiile pentru viitor sunt extrem de importante, după cum conchide edilul municipiului Fălticeni, deoarece poluarea și riscul de incendii va fi eliminat complet prin acest proiect, ceea ce înseamnă impact zero asupra mediului. Pentru închiderea platformei de deșeuri din Antilești vor fi utilizate soluții inovatoare și prietenoase cu mediul, precum și activități care pot contribui în mod indirect la remedierea calității mediului pe amplasamentul acestor depozite de deșeuri.

La finalul proiectului, terenul va fi redat circuitului agricol. În zona platformei de deșeuri vor fi plantați copaci și vor fi amenajate mai multe spații verzi, astfel încât terenul din preajma platformei să conțină cât mai multe elemente ale cadrului natural.

Perioada de implementare este 24 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2024.

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului constă în rezolvarea unei probleme majore de mediu a Municipiului Fălticeni, generatoarea unei masive poluări (olfactive și a solului), prin închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale.

Este vizată, de asemenea, introducerea deșeurilor tratate prin tehnologia propusă în economia circulară.

Un alt obiectiv este îmbunătățirea guvernării instituționale locale în domeniul gestionării deșeurilor municipale, prin crearea unui grup de specialiști pe probleme de mediu la nivelul municipiului Fălticeni;

Din fondurile proiectului va fi realizată o campanie de informare și educare a publicului în privința gestionării deșeurilor municipale.

Proiectul contribuie la realizarea obiectivului general al Programului de îmbunătățire a stării mediului înconjurător în ecosisteme și reducerea efectelor adverse ale poluării și ale altor activități ale omului prin creșterea capacității U.A.T. Fălticeni de atenuare și adaptare la schimbările climatice, odată cu închiderea depozitului temporar, realizând în acest fel o protecție sporită a zonei împotriva poluării solului și aerului.

Photo: Treehugger