Stiri

Primăria Capitalei caută păreri despre aerul din București. Sunt oferite premii în bani pentru respondenți

7
min
19/12/2022

Respondenții se pot înscrie, opțional, la o tombolă prin care pot câștigă cinci premii de câte 200 de lei.

Primăria Capitalei a lansat o consultare publică prin care românii sunt invitați să își trimită părerea despre calitatea aerului din București până luni, 19 decembrie.

Cercetarea este realizată de Fix Media Advertising pe pagina de Facebook „Aer curat de București”, în vederea elaborării unei campanii de conștientizare despre aerul pe care îl respirăm.

Respondenții se pot înscrie, opțional, la o tombolă prin care pot câștigă cinci premii de câte 200 de lei.

Potrivit primăriei și prestatorului studiului, formularul este anonim și se adresează doar celor care au vârsta de peste 18 ani și domiciliul sau rezidența în București.

Chestionarul poate fi completat aici.

Între timp, Primăria Capitalei a început calibrarea a 44 de senzori de monitorizare a calității aerului, folosind autolaboratorul deținut de Municipalitate.

„Până în acest moment, au fost montați pe autolaborator 26 din cei 44 de senzori, urmând ca ceilalți senzori să fie instalați până la sfârșitul acestei săptămâni, iar procesul de calibrare va dura între patru și șase săptămâni”, a spus Primarul General Nicușor Dan, conform paginii de Facebook a Primăriei Muncipiului București.

Edilul a adăugat că senzorii vor fi instalați în 42 de locații din cele șase sectoare ale Capitalei, respectiv la 10 spitale administrate de Municipalitate și 32 de unități de învățământ.

„Cei mai mulţi senzori vor fi amplasaţi astfel încât să poată fi evaluată calitatea aerului din zonele limitrofe ale Capitalei, acestea fiind afectate periodic de emisiile provenite de la arderile ilegale de deşeuri din jurul Bucureștiului”, a spus Nicușor Dan, adăugând: „Sistemul are rolul de a monitoriza continuu evoluția concentrațiilor de particule în suspensie PM1, PM2,5, PM10 și dioxid de azot (NO2). Ulterior, acest sistem va contribui la dezvoltarea politicilor locale de reducere a concentrației de poluanți în aer.”

Senzorii au fost oferiți gratuit printr-un proiect în valoare de aproximativ 100.000 de dolari, susținut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, a mai spus primarul.

Odată instalați, aceștia vor oferi informații cu privire la calitatea aerului din Capitală, atât autorităților locale, cât și locuitorilor săi, pe www.pmb.ro.

Sursa foto: Wikimedia Commons