Smart City

Prima școală circulară din România, la Buzău. Autoritățile locale au dezvoltat și un manual de Economie Circulară.

4
min
26/2/2021

„Suntem singura primărie din România care are o strategie pentru tranziția către o economie circulară”, spune Constantin Toma.

Cea mai mare şcoală din municipiul Buzău a devenit, oficial, prima unitate de învăţământ 100% eco și prima „școală circulară” din România. Autoritățile locale au implementat acest proiect în Școala Generală nr 11 cu o investiție de 200.000 euro. Noul concept, care este realmente o premieră naţională, presupune utilizarea resurselor naturale şi reducerea pierderilor şi a costurilor. Concret, apa meteorică este colectată şi reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile sunt colectate selectiv, pe șapte fracții. Cei peste 2.000 de elevi învață, astfel, să schimbe multe în comportament și în viață. Mai mult, autoritățile locale au lucrat și la un manual de Economie Circulară pentru clasele I-VIII pe care l-au dat spre avizare deja.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, este extrem de implicat în proiecte verzi pentru oraș: "Cu siguranţă este prima şcoală circulară din Buzău şi din România. Am încercat să creăm un proiect educaţional din care copiii, părinţii şi profesorii să înveţe că tebuie să avem grijă de mediu. Fac tot posibilul să prind orice fel de buget pentru proiecte verzi, pentru că trebuie să ne diferențiem. Trebuie să luptăm pentru a părăsi ultimul loc al UE în economia circulară. La Buzău am făcut o mulțime de lucruri bune în domeniul economiei circulare. Primăria a lansat o platformă pentru economia circulară. Suntem singura primărie din România care are o strategie pentru tranziția către o economie circulară. Acum lucrăm să definitivăm un model conceptual de dezvoltare municipală ecologică, inteligentă și circulară, care asigură o interconectare a principalelor sisteme de aprovizionare și salubrizare prin soluții tehnologice inovatoare. O strategie a municipalității în această direcție există deja de ani de zile, dar prin acest proiect Buzău va face noi pași importanți pentru a deveni ecologic, inteligent și circular". Primul mare pas este deja făcut, prin școala circulară. Aici este amenajat un sistem de înmagazinare a apei meteorice pentru uz menajer şi rezervă intangibilă de apă de incendiu prin reţea de captare a apei din toată incinta, inclusiv clădiri, platforme betonate, reţea apă menajeră şi reţea stingere incendiu.

Concret, apa folosită la toaletele elevilor este asigurată dinrezerva strânsă din apa meteorică, la fel ca şi necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă şi să-l folosească în cazul producerii unui incendiu.  

De asemenea, tot cu apa meteorică colectată este irigată şi sera didactică, construită în curtea şcolii, unde este folosit și compostul. Astfel, elevii învață care este parcursul plantelor, de la plantare şi până la recoltare, iar pentru a fi studiate aufost alese soiuri de legume şi plante aromatice produse la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, ca tomatele Siriana, castraveţi, vinete, ardei, dar şi busuioc şi cimbru. 

În școală, energia consumată este produsă de panourile fotovoltaice montate pe clădire. Energia produsă și neconsumată, mai ales în perioadele de vacanță, va fi livrată în rețeaua națională de electricitate, aducând bani în bugetul școlii.

"Numărul total de panouri fotovoltaice instalate pe acoperişul clădirii este de 83 de bucăţi cu puterea instalată de 325 Wp/panou, rezultând o putere de 27 kWp. Instalația fotovoltaică cu puterea instalată de 27 kWp va genera anual o energie totală de aprox. 32 MWh", se precizează în studiul de fezabilitate întocmit pentru realizarea proiectului.

În acelaşi timp, economia circulară produce zero deşeuri. În acest circuit economic, totul se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare.

"S-a implementat şi un sistem de gestiune selectivă a deşeurilor pe multifracţii care ajută atât la educaţia copiilor, cât şi la economii la bugetul şcolii", spune primarul, care dorește implementarea acestui proiect în toate școlile din Buzău.

Guvernele au creat planuri senzaționale, dar fără nici un obiectiv concret, astfel încât n-au fost nici rezultate, evident. Primim 12 miliarde de euro în Green Deal, dar birocrația și lipsa de khow-how vor face să nu fie depuse proiecte pentru toți banii și e totul în defavoarea oamenilor și a României. E păcat. Trebuie investit în educație și în orice plan verde care se poate implementa pentru că, repet, trebuie să facem totul pentru a părăsi ultimul loc din UE la acest capitol”, declară Constantin Toma.