Stiri

Presiuni din ce în ce mai mari din Petroșani pentru investiții în extracția de cărbune

8
min
24/8/2022

La nivel mondial preţul huilei a crescut mult, de la 64 de dolari pe tonă, în anul 2021, la 400 de dolari pe tonă, în acest an.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a transmis marţi o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Energiei, Virgil Popescu, prin care solicită investiţii în activitatea de producţie de la minele Livezeni şi Vulcan, astfel încât acestea să poată creşte cantitatea de cărbune extras şi să acopere necesarul zilnic de funcţionare al Termocentralei Paroşeni.

Paroșeniul, cheia problemei, spune Iacob-Ridzi

"Vorbim despre costuri care pot fi susţinute de la buget, iar cele două capacităţi extractive nu se află pe program de închidere. În acest fel, România ar putea beneficia pe termen lung de energie ieftină şi eficientă", a scris Iacob-Ridzi pe Facebook.

În opinia primarului din Petroşani, România îşi poate asigura necesarul de energie ieftină cu ajutorul Termocentralei Paroşeni, fără încălcarea Directivei Europene de Mediu privind reducerea emisiilor poluante, menţionând că centrala electrică a fost "retehnologizată complet şi îndeplineşte toate condiţiile de mediu impuse de legislaţia românească şi cea europeană".

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Edilul local arată că Termocentrala Paroşeni are nevoie de circa 2.000 de tone de cărbune pentru a putea funcţiona zilnic, faţă de 2-3 zile pe săptămână, cât lucrează în prezent, din cauză că nu are huila necesară.

Investiții de 12-15 milioane de euro

"Mina Livezeni foloseşte acum, în procesul de producţie, un complex mecanizat învechit, din 1986, cu care se asigură o cantitate de 250 de tone de cărbune energetic pe zi. (...) Costurile unui complex mecanizat nou, complet echipat, nu depăşesc 12-15 milioane de euro, iar asta ar duce la o producţie de 1.000 de tone pe zi", se arată în scrisoarea deschisă.

Primarul menţionează că la Mina Livezeni există două straturi care ar putea fi exploatate cu "rezultate remarcabile", iar după un timp de pregătire de șase-opt luni şi cu ajutorul unui complex mecanizat nou nu ar mai fi probleme cu producţia de cărbune în următorii zece ani.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida 

De asemenea, susţine Tiberiu Iacob-Ridzi, dacă procesul de producţie de la Mina Vulcan ar avea asigurate materialele necesare - plasă, stâlpi, grinzi, lemn de mină -, angajaţii exploatării ar putea extrage zilnic între 800 şi 1.000 de tone pe zi de huilă.

Preț enorm la huilă

Cumulate, cantităţile de cărbune ar putea asigura necesarul de combustibil zilnic pentru Termocentrala Paroşeni.

"În acest fel, România ar putea beneficia, fără probleme, pe termen lung, de energie ieftină şi eficientă, aşa cum s-a demonstrat în anii trecuţi, când minele din Valea Jiului au fost, în repetate rânduri, supapa de salvare", afirmă primarul municipiului Petroşani.

Acesta mai arată, în finalul scrisorii, că la nivel mondial preţul huilei a crescut mult, de la 64 de dolari pe tonă, în anul 2021, la 400 de dolari pe tonă, în acest an. 

Sursa foto: RawPixel, CC0