Stiri

Praf de steril și cianuri, împrăștiate peste satele de lângă Baia Mare

4
min
1/7/2022

Cianurile care provin de la fostele iazuri de decantare sunt, din nou, împrăștiate de vânt peste casele și grădinile oamenilor.

„Furtună” cu praf de steril peste satele de lângă Baia Mare. Problema, veche de peste două decenii, a fost pasată de guvernanți, de la un mandat la altul. Ministerul Economiei promite acum să aloce bani pentru închiderea iazurilor poluante.

Lucrările însă ar urma să înceapă abia anul viitor. Până atunci, localnicii sunt condamnați să respire aer toxic care le pune în pericol sănătatea.

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

Halda de steril de la fosta mină din Bozânta Mare se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare. Proiect de ecologizare există de ani buni, dar nu a primit niciodată bani de la guvern.

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

Autoritățile locale au făcut solicitări în repetate rânduri la Ministerele Economiei și Mediului pentru închiderea acestor iazuri poluante.

Săptămâna viitoare vor bate din nou drumul până la București.

Dumitru Marinescu, primarul localității Tăuții Măgherăuș: De peste 20 de ani nu se vede nimic, nu se vede niciun pas în față, nicio măsură luată concret. „În limita fondurilor disponibile vom remedia această problemă”, este un răspuns care nu ne încălzește cu nimic.

Sursa foto: PxHere