Solutii

Pot coralii din Iordania să salveze celalte recifuri de la încălzirea globală?

3
min
8/6/2020

Coralii din Golful Aqaba rezisă la creșterea temperaturii din apă - este noua descoperire a cercetătorilor din Iordania.

Peste tot în lume, recifurile de corali mor din cauza pescuitului excesiv, al poluării și încălzirii globale (în imagine, corali uscați).

Se estimează că peste jumătate din recifurile de pe glob s-au pierdut în totalitate. Dispariția acestora pune în pericol viața marină având în vedere că recifurile sunt printre dintre cele mai importante habitate pentru speciile acvatice. Mai mult de atât, peste jumătate din oxigenul planetei vine de la oceane și implicit și de la recifurile de corali. Nu se știe care este cauza pentru care coralii din Iordania își păstrează vitalitatea și elasticitatea, dar unii analiști cred că aceștia au evoluat în timpul ultimei ere glaciale, acum 20.000 de ani.

Doctorul Fuad Al-Horani, profesor în ecologie și biologia coralilor la Universitatea din Iordania, Amman, speră ca aceste nevertebrate marine să devină într-o zi cheia repopulării recifurilor de corali uscați. „Sunt tehnici prin care înmulțim coralii”, - declară profesorul Al-Horani, „putem să-i adaptăm condițiilor din alte mări. Odată ce cresc, îi putem răspândi să se dezvolte în zonele deteriorate sau cu recifuri de corali uscați.”

În ciuda speranțelor, coralii aflați în zona golfului iordanian sunt în pericol, traficul portuar tot mai intens și poluarea le amenință supraviețuirea. Guvernul Iordaniei și Națiunile Unite au reușit să salveze oporțiune din reciful vechi de o mie de ani mutându-l la 2 mile mai departe de-alungul coastei (foto).

Participanții la acest proiect au declarat că relocarea coralilor a fost un adevărat succes, unic în lume ținând cont că mai mult de 85% dintre aceștia s-au adaptat bine în noul mediu. Media ratei de creștere a coralilor, după  replantare și relocare, este în general de 65%.

Ecologistul Abdullah Al Momany crede că mai sunt multe de făcut și progresul continuu amenință zona reicfului. “Aici, în Aqaba, marea problemă suntem noi, ființele umane care amenințăm mediul marin. Consider că guvernul trebuie să pună în aplicare legea, să creeze mai multe programe de conștientizare și să depună un efort mai mare în protejarea vieții marine.