Stiri

Posibila pierdere a alegerilor de către Bolsonaro accentuează defrișările din Amazonia, și așa devastatoare

7
min
10/10/2022

Luiz Inacio Lula da Silva, contracandidatul lui Jair Bolsonaro, promite să fie mai riguros în conservarea Amazoniei, din care peste 60% se află pe teritoriul brazilian.

Defrişările în Amazonia au atins 1.455 km2 în septembrie, un record pentru această lună a anului, potrivit datelor oficiale publicate vineri care sugerează că 2022 ar putea depăşi recordul istoric al primului an de mandat al preşedintelui Jair Bolsonaro, relatează AFP.

+48% față de septembrie 2021

Suprafaţa defrişată din partea braziliană a celei mai mari păduri tropicale din lume a crescut cu 48% faţă de septembrie 2021, potrivit sistemului de monitorizare prin satelit al Institutului Naţional de Cercetare Spaţială (INPE).

Defrişările au depăşit cu puţin şi recordul de defrişare înregistrat pentru o lună de septembrie (1.454 km2) din 2019, potrivit INPE, care a înfiinţat acest sistem de monitorizare în 2015.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Din ianuarie până la sfârşitul lunii septembrie "defrişarea este deja cu 4,5% mai mare decât cea a întregului an 2021", a indicat ONG-ul Observatoire du Climat, sugerând posibilitatea ca recordul istoric al defrişărilor, înregistrat în 2019, cu 9.178 km2, să fie atins sau chiar depăşit.

Potrivit unor experţi, defrişările şi incendiile forestiere se intensifică în acest an, deoarece preşedintele de extrema dreaptă Jair Bolsonaro ar putea fi învins în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula promite să reducă defrișările

Acesta promite să fie mai riguros în conservarea Amazoniei, din care peste 60% se află pe teritoriul brazilian.

"Oricine apreciază viitorul pădurii, viaţa popoarelor indigene şi posibilitatea de a avea o planetă încă locuibilă ar trebui să voteze pentru înlăturarea lui Bolsonaro de la preşedinţie pe 30 octombrie", a declarat Marcio Astrani, secretar executiv al Observatorului Climatic, potrivit unui comunicat.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Deşi bilanţul său în timpul celor două mandate (2003-2010) este departe de a fi satisfăcător, Lula a promis o creştere a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul Acordurilor de la Paris, relansarea Fondului Amazoniei suplimentat cu finanţare internaţională pentru protecţia pădurii şi lupta împotriva defrişărilor.
De când Jair Bolsonaro a venit la putere, în ianuarie 2019, defrişarea medie anuală a Amazoniei braziliene a crescut cu 75% faţă de deceniul precedent.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ lubasi