Stiri

Posibilă investiție de 700 de milioane de euro în panouri fotovoltaice, în județul Arad

3
min
11/2/2021

Parcul s-ar întinde pe o suprafață de 1300 de hectare și va deveni cea mai mare investiție în domeniul energiei, realizat în ultimele trei decenii din județul Arad.

Consiliul Județean Arad a anunțat că organizează o dezbatere publică cu privire la oportunitatea dezvoltării unui Plan Urbanistic Zonal în arealul comunelor Grăniceri și Pilu. Un grup de investitori și-a anunțat intenția de a construi un parc fotovoltaic. Dacă se va concretiza acest plan, parcul se va întinde pe o suprafață de 1300 de hectare care va include și realizarea de infrastructură și va deveni cea mai mare investiție în domeniul energiei, realizat în ultimele trei decenii din zonă. Primarii celor două comune consideră că această investiție va fi undeva între 500 până la 700 de milioane de euro. Investitorii deja au început să contacteze autoritățile locale și au demarat demersurile pentru achiziționarea terenurilor.

Conform celor declarate de primari, investitorii dețin două mari parcuri eoliene, iar viitorul parc din Grăniceri-Pilu va fi unul dintre cele mai mari din Europa care va oferi peste 700 MW, adică o energie un pic mai mare decât cea produsă de un reactor nuclear. Inițiatorii acestui proiect au ales această zonă datorită infrastructurii dezvoltate pentru transport de energie electrică mai ales că o parte din producție va fi exportată prin rețeaua de electricitate care este deja legată cu cea din Ungaria.

În data de 23 februarie la orele 10, Consiliul Județean invită publicul și instituțiile interesate de acest proiect de amploare financiară, să participe la dezbateri.