Stiri

Poluare masivă în orașul Brașov. Video

2
min
16/3/2023

Brașovul este considerat cel mai poluat oraș din România.

Două fabrici din Brașov vor fi închise după ce primăria a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului să nu le reînnoiască autorizațiile. Stația de asfalt, dar și fabrica de var, nu se încadrează în Planul Urbanistic General și se află mult prea aproape de locuințele oamenilor, de școli, grădinițe și spații de joacă pentru copii, spun autoritățile. Braşovul şi-a asumat reducerea cu cel puțin 50% a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2030 şi neutralitatea climatică până în 2050, potrivit euronews.ro

După ce în 2021 Brașovul a fost declarat cel mai poluat oraș din România, dar și printre cele mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu, autoritățile și-au luat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în cel mult 30 de ani. În vizor s-au aflat și marii poluatori din cartierele rezidențiale.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: „De-a lungul anilor s-au primit foarte multe sesizări, s-au primit forografii, s-au primit filmulețe cu modul în care poluează aceste companii.”

La stația de asfalt și la fabrica de var lucrează în prezent mai puțin de 100 de persoane, iar activitatea acestora va fi cel mai probabil relocată în afara zonelor rezidențiale.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: „Doi poluatori industriali au ajuns în etapa de reautorizare la Agenția de Mediu. Agenția ne-a cerut punctul de vedere și desigur că ne-am prezentat opoziția față de funcționarea celor două companii. Ambele încălcau atât prevederile legale la nivel național, cât și prevederile legale aprobate de către Consiliul Local, respectiv Planul Urbanistic General, care interzice acele funcțiuni în zonele respective.”

Agenția pentru Protecția Mediului a luat însă act de sesizările făcute de autoritățile locale.

Elena Bucur, purtător de cuvânt Agenția pentru Protecția Mediului Brașov: „Documentația pentru obținerea autorizației de mediu pentru stația de asfalt a fost respinsă de APM Brașov, am luat în considerare adresa Primăriei Brașov prin care era specificat faptul că există incompatibilitate între activitate și destinația zonei.”

În 2020, tot la solicitarea Primăriei Braşov, Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov a respins de asemenea autorizația pentru mediu pentru o altă stație de asfalt din oraș. Aceasta și-a întrerupt ulterior activitatea.

Foto: Freepik