Poluarea luminoasă este o problemă globală în expansiune, cu o creștere de 49% a iluminatului artificial în ultimele 25 de ani. Această expansiune a dus la o creștere anuală de aproape 10% a luminozității cerului pe timp de noapte în ultimele 12 ani. În prezent, aproximativ 80% din populația mondială este afectată de această formă de poluare, iar recentul studiu a descoperit că acest fenomen poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer.
Studiul, care a folosit date din Medicare și hărți de poluare luminoasă de la NASA, a constatat că pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, trăirea într-o zonă cu poluare luminoasă intensă pe timp de noapte este un factor de risc mai mare pentru boala Alzheimer decât insuficiența renală cronică, depresia și alte condiții de sănătate strâns legate de această boală, notează Down To Earth. În rândul persoanelor sub 65 de ani, poluarea luminoasă a fost asociată cu un risc mai mare de Alzheimer decât toți ceilalți factori de risc analizați.
Cercetătorii sugerează că expunerea la lumina artificială pe timp de noapte poate perturba somnul și ritmul circadian, ceea ce poate favoriza acumularea de proteine toxice în creier, implicate în dezvoltarea Alzheimer. Studiile anterioare din China și Italia au identificat deja o legătură între poluarea luminoasă și demență, iar această cercetare adaugă dovezi suplimentare în această direcție.
Deși studiul nu a luat în considerare efectele luminii artificiale interne, cum ar fi ecranele electronice, și impactul poluării aerului, rezultatele sugerează că poluarea luminoasă este un factor de risc modificabil pentru boala Alzheimer. Măsuri simple, cum ar fi utilizarea măștilor de ochi, draperiilor opace și ajustarea iluminatului, pot ajuta la reducerea expunerii la această formă de poluare și, posibil, la diminuarea riscurilor asociate cu boala Alzheimer.