Stiri

Podurile de gheață de pe râuri se vor extinde în perioada următoare, pericol de inundații

3
min
24/2/2023

Totuși, debitele sunt în scădere, inclusiv pe Dunăre.

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 4.900 metri cubi pe secundă (mc/s), ajungând în ultimele două zile ale intervalului sub media multianuală a lunii februarie, de 5.300 mc/s, potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 18 februarie.

Debitele râurilor, în scădere

Debitele vor fi în scădere şi în aval de Porţile de Fier.

Prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor în general în scădere uşoară, exceptând râurile din estul ţării unde vor fi staţionare.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe majoritatea râurilor, exceptând pe cele din zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării, vor fi în extindere şi intensificare în prima jumătate a intervalului de prognoză şi se vor menţine fără modificări importante în restul intervalului, predominând podurile de gheaţă pe râurile din Moldova şi estul Transilvaniei.

Mai poți citi: Omenirea aruncă la gunoi 2.100 de haine pe secundă. Industria modei a devenit unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei

"Se vor menţine curgerile de năboi în bazinele superioare ale Mureşului şi Bistriţei (afluent al Siretului) dar şi pe unele sectoare de râu din Maramureş şi Transilvania", avertizează hidrologii.

Foto: Facebook/Apele Române