Stiri

Ploile catastrofale generate de schimbări climatice determină alunecări de teren tragice în Venezuela

7
min
13/10/2022

Fenomenul actual La Nina a afectat Venezuela de la începutul anului, motiv pentru care a plouat în timpul sezonului secetos (ianuarie-martie).

Alunecarea de teren din Las Tejerias, un mic oraş din nord-centrul Venezuelei, cea mai mare din ultimele decenii (43 de morţi şi 56 de dispăruţi), este atât consecinţa unei perioade lungi de precipitaţii din cauza schimbărilor climatice, cât şi a urbanizării anarhice cu locuinţe construite în zone cu risc, potrivit experţilor, relatează miercuri AFP.

Ploi în sezonul secetos

"Schimbările climatice ne lovesc", a declarat Angel Custodio, directorul general al Institutului de Meteorologie (Inameh), pentru a explica acest an "atipic" de ploi abundente.

Fenomenul actual La Nina - anomalie termică a apelor ecuatoriale de suprafaţă din Oceanul Pacific, care are repercusiuni semnificative asupra modelelor meteorologice din întreaga lume - a afectat Venezuela de la începutul anului, motiv pentru care a plouat în timpul sezonului secetos (ianuarie-martie).

Precipitaţiile s-au intensificat în aprilie, când a început sezonul ploios, iar aceasta situaţia a fost agravată de depresiuni, furtuni şi "cozile" uraganelor tropicale.
Experţii de la Departamentul de Meteorologie şi Hidrologie al Universităţii Centrale din Venezuela (UCV) estimează, de asemenea, că anul acesta va fi "al cincilea sau al şaselea" cel mai ploios an din ultimii 70 de ani. Septembrie a fost o lună excepţională când s-au înregistrat 157,9 mm de ploaie, cu 80% mai mult decât media pentru toate lunile septembrie înregistrate.

Urbanism haotic

Alunecarea de teren care a avut loc sâmbătă în Las Tejerias este produsul unui "proces natural" al muntelui, a explicat profesorul UCV şi specialist în riscuri geologice, Feliciano de Santis.

Când ploile cad în mod continuu, lanţul muntos, din motive "tectonice", se umflă şi expulzează roci şi sedimente, a explicat Feliciano de Santis.
Atunci când "o populaţie" este stabilită în zone vulnerabile, "dezastrul" loveşte. În satele venezuelene situate în zone muntoase şi împădurite, casele sunt adesea construite în apropierea pârâurilor şi a râurilor sau a zonelor de scurgere, a mai spus el.

Au existat "milioane" de evaluări ale vulnerabilităţii, a adăugat el, dar există puţine reglementări guvernamentale. În Las Tejerias, salvatorii sunt de acord că locuinţele distruse în jurul râpelor nu ar fi trebuit să se afle acolo, dar oamenii "în nevoie" şi-au construit casele în aceste zone periculoase.

Cea mai mare alunecare de teren din istoria recentă a Venezuelei este cunoscută sub numele de "Tragedia din Vargas". Acesta a făcut aproape 10.000 de victime în decembrie 1999.

O sută de persoane au murit în 1987 în El Limon, în statul Aragua, iar anul trecut, 20 şi-au pierdut viaţa în statul Mérida.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Starnieuws Suriname