Stiri

Plantele sălbatice pe care le ”folosim” în fiecare zi sunt în pericol de a dispărea

6
min
24/6/2022

Cererea globală de ingrediente din plante sălbatice este în creștere semnificativă, cu o apreciere de peste 75% în ultimii douăzeci de ani.

Un nou raport publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) evidențiază pericolele pentru douăsprezece dintre aceste plante, prezente în produsele de zi cu zi, dar a căror conservare este amenințată de supraexploatare. 

Sunt ascunse în multe produse de zi cu zi și sunt în pericol de a dispărea. Este vorba de plante sălbatice, precum shea, guma arabică sau argan: materii prime la mare căutare pe piață, dar deosebit de vulnerabile.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Adesea acestea sunt ingrediente ”secrete”, prezente în ceaiuri din plante, produse de îngrijire corporală sau parfumuri. 

Cererea globală de ingrediente din plante sălbatice este în creștere semnificativă, cu o apreciere de peste 75% în ultimii douăzeci de ani.

Citește și: REPORTAJ Groapa de gunoi din centrul Bucureștiului 

Cu toate acestea, această creștere pune în pericol mii de specii, amenințate în primul rând de pierderea habitatului, precum și de alți factori precum schimbările climatice și supraexploatarea resurselor., potrivit Agrifood.

Cele 12 specii, a căror vulnerabilitate a fost analizată în studiu, reprezintă aproximativ 21% din totalul plantelor medicinale și aromatice. Pentru 9% din această probă există un risc real de dispariție.

Sursa foto: Pixnio