CSR

Peste trei tone de gunoi, strânse în Constanța în campania "Turism fără deșeuri"

7
min
8/6/2022

O cantitate de peste trei tone de gunoi, dintre care 1,2 tone de deşeuri reciclabile şi 1,86 tone de deşeuri menajere, au fost colectate de către voluntarii de mediu în cadrul campaniei "Turism fără deşeuri", lansată de Ziua Mediului, la Constanţa.

Campania, organizată de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, a debutat la malul mării, în zilele de 5 şi 6 iunie, cu două evenimente inedite de ecologizare, respectiv pe Lacul Tăbăcăriei şi în zona Digului Pescăriei.

Totodată, în cadrul evenimentelor din acest sfârşit de săptămână a fost lansată cea de-a IV-a ediţie a celui mai amplu program de protejare a apelor din România, "Acţionăm pentru Ape - A.P.A.", iniţiată de aceleaşi două entităţi.

În cadrul evenimentelor de la Constanţa, 246 de voluntari, atât constănţeni, cât şi turişti, s-au înarmat cu bărci, caiace, mincioguri, cleşti, saci şi au curăţat apele Lacului Tăbăcăriei, sufocate de gunoaie, dar şi deşeurile acumulate între stabilopozii din zona Digului Pescărie.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

În total, au fost colectaţi 345 saci de deşeuri, însumând 3.160 kg (1.220 kg deşeuri reciclabile, 1.860 kg deşeuri menajere), atât pe lacul care se întinde pe o suprafaţă de 99 de hectare, cât şi de pe malurile acestuia, din parc, dar şi dintre stabilopozi.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

De asemenea, în zona Digului Pescăriei, echipa de voluntari a găsit un delfin mort, în stare avansată de descompunere, iar autorităţile au fost alertate cu privire la acest fapt.

"România are nevoie de turişti responsabili, cărora să le pese de natură. Este nevoie să ne unim forţele pentru a nu lăsa ca cele mai frumoase locuri din ţara noastră, pe care le îndrăgim şi cu care ne mândrim, să ajungă istorie. De aceea, invităm atât turiştii, cât şi locuitorii oraşelor să vină alături de noi în această călătorie prin care ne unim forţele pentru a construi o Românie mai verde şi mai curată. Am dat startul acestei campanii la Constanţa, un oraş emblematic pentru turismul românesc, dar şi un oraş care este gazdă a numeroase proiecte de mediu şi responsabilitate socială dezvoltate de Asociaţia Act for Tomorrow, alături de Kaufland România şi autorităţile locale. Pentru a doua oară am curăţat deşeurile de pe Lacul Tăbăcăriei, acest loc extrem de valoros din punct de vedere al biodiversităţii. Alături de partenerii noştri vom continua eforturile pentru a reda frumuseţea acestui loc care ar trebui să redevină un simbol al Municipiului Constanţa"
Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow
În urmă cu doi ani, Asociaţia Act for Tomorrow a organizat un amplu eveniment de ecologizare a Lacului Tăbăcăriei, iar autorităţile locale desfăşoară periodic acţiuni de igienizare, însă cu toate acestea apele lacului sunt confundate cu nişte coşuri de gunoi de către persoane iresponsabile.

"Ne bucurăm să lansăm campania Turism fără deşeuri, prin care pregătim cele mai importante zone turistice din România pentru sezonul estival. Îi felicit pe colegii mei din echipa Kaufland, angajaţi din toate colţurile ţării care au răspuns pozitiv acestei campanii şi se alătură ca voluntari pentru a reda farmecul celor mai frumoase zone turistice din România. Voluntariatul şi angajamentul pentru mediu sunt componente esenţiale în cadrul Kaufland Romania fiind promovate şi încurajate la toate nivelurile, iar campania demarată astăzi alături de Act for Tomorrow reprezintă o continuare firească a eforturilor pe care le facem pentru a proteja mediul înconjurător"

Katharina Scheidereiter, CSR manager Kaufland România

Acţiunile de ecologizare au fost organizate de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, Administraţiei Naţionale "Apele Române", Rotary Club Constanţa Yachting şi ANSPSR Constanţa.

În următoarea perioadă, campania "Turism fără deşeuri" va ajunge în următoarele destinaţii: Transfăgărăşan (11 iunie), Cheile Turzii (18 iunie) şi Valea Prahovei (25 iunie).