Stiri

Peste 80% din mediul urban al planetei devine foarte expus la riscurile generate de schimbările climatice

7
min
14/10/2022

Aproape două treimi dintre oraşele lumii ar trebui să se aştepte ca situaţiile periculoase cu care se vor confrunta să devină mai intense în viitor.

Patru din cinci oraşe ale lumii (80%) sunt expuse în faţa riscurilor de a fi afectate de evenimente climatice periculoase, precum valuri de căldură, inundaţii şi episoade de secetă, au arătat datele furnizate de un studiu publicat joi de organizaţia de mediu CDP.

Schimbări mari până în 2025

Raportul întocmit de CDP, intitulat "Protecting People and the Planet", a monitorizat 998 de oraşe din lumea întreagă şi a arătat că, pe lângă procentul de 80% de oraşe care riscă să fie afectate de evenimente climatice extreme, pentru aproape o treime dintre ele pericolele climatice ameninţă cel puţin 70% din populaţiile lor.

CDP este o organizaţie non-profit cu sediul la Londra, care conduce un sistem de monitorizare pentru companii, municipalităţi şi ţări din lumea întreagă cu scopul de a raporta impactul de mediu asupra operaţiunilor lor.

Conform noului raport, aproape două treimi dintre oraşele lumii ar trebui să se aştepte ca situaţiile periculoase cu care se vor confrunta să devină mai intense în viitor, iar peste jumătate dintre ele să se aştepte ca acele evenimente climatice să devină mai frecvente până în 2025.

Printre numeroasele oraşe afectate deja până acum în 2022 se află Karachi din Pakistan, unde inundaţiile devastatoare au ucis aproape 1.700 de oameni, precum şi Fort Myers din Florida, unde uraganul Ian a ucis peste 100 de persoane.

Banii, cea mai mare problemă

Vârstnicii, cei din familii cu venituri mici, copiii şi comunităţile minoritare marginalizate sunt cei mai expuşi, iar factorii de decizie politică trebuie să se gândească la nevoile cetăţenilor atunci când planifică reacţiile oficiale la criza climatică.

"Plasarea oamenilor în centrul acţiunilor de protejare a climei, de la planificare şi până la implementare, ameliorează vieţi", a declarat directorul global al CDP, Maia Kutner.
Aproape două treimi din oraşele lumii adoptă deja acţiuni climatice în centrul cărora se află oamenii şi ele văd deja beneficiile acestor politici, inclusiv o mai bună protecţie medicală şi socială, dezvoltare economică şi ameliorarea mediului înconjurător, precizează raportul de joi.

Totuşi, nu toate oraşele pot să adopte astfel de abordări, iar CDP consideră că un sprijin mai mare financiar din partea guvernelor este necesar pentru implementarea unor iniţiative şi reglementări ecologice.

Mai mult de jumătate din oraşe au raportat că se confruntă cu o serie de obstacole în atingerea obiectivelor ce privesc reducerea emisiilor de gaze, iar cel mai frecvent obstacol este capacitatea fiscală, potrivit raportului CDP.

Sursa foto: PxHere