Stiri

Peste 100.000 de prosumatori în România, la anul, estimează ANRE. Ar putea fi probleme cu rețelele

3
min
12/12/2022

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, spune că potenţialul acestui sector este unul mult mai mare decât ce s-a realizat până acum.

România ar putea avea anul viitor peste 100.000 de prosumatori, adică utilizatori care îşi produc singuri energia necesară pentru consum, a afirmat, vineri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, într-o conferinţă de specialitate.

Comparația cu Ungaria

"Potenţialul este unul mult mai mare decât ce s-a realizat până acum. Chiar dacă anul acesta am dublat numărul de prosumatori şi puterea instalată, în continuare suntem departe de capacitatea reală a acestui domeniu", a spus oficialul ANRE.

El a comparat ţara noastră cu Ungaria, unde sunt mult mai mulţi prosumatori, iar interesul este foarte mare.

"De la 1 noiembrie, Ungaria a decis să nu mai permită racordarea prosumatorilor, unul dintre motive fiind afectarea reţelelor. În octombrie au anunţat că toate solicitările depuse până la 1 noiembrie vor fi aprobate şi racordate. În 20 de zile s-au depus 20.000 de solicitări, ceea ce a fost un şoc şi pentru ei. Vorbim de Ungaria, o ţară jumătate cât populaţia României. Ei făceau 10.000 de prosumatori lunar şi noi suntem bucuroşi că am făcut 10.000 pe an", a arătat Bege.

Potrivit acestuia, şi reprezentanţii AFM ar trebui să ajute prin urgentarea procedurii de evaluare a dosarelor.

"Cred că potenţialul nostru este mult mai mare decât al Ungariei. Eu m-aş risca să estimez că anul 2023 ne va aduce un număr cu şase cifre, peste 100.000 de prosumatori. Nu este imposibil", a susţinut responsabilul ANRE.

Problema cea mai mare va fi integrarea lor în reţea, a adăugat el.

Sursa foto: PxHere