Stiri

Pescuitul sturionului va fi interzis și în 2021

3
min
4/1/2021

Sturionii capturați accidental în următorii 5 ani trebuie aruncați imediat în apă, indiferent de starea în care se află.

Ministrul Agriculturii și cel al Mediului și Apelor Bulgare au decis ca începând cu 1 ianuarie 2021 să se prelungească pentru încă 5 ani interdicția totală a pescuitului de sturion. Această hotărâre a fost luată pentru a proteja 4 dintre speciile de sturioni – nisetru, cegă, păstrugă și morun - aflate în porțiunea bulgărească de Dunăre și în apele teritoriale de la Marea Neagră. Încă de la interdicția trecută, ce datează din 1 ianuarie 2016, sturionii capturați accidental trebuie aruncați imediat în apă, indiferent de starea în care se află. Mai mult de atât, căpitanii navelor de pescuit sunt obligați să înregistreze în jurnalul navei informații despre sexul, greutatea și mărimea fiecărui sturion prins din greșeală. Și pescarii amatori trebuie să raporteze aceste informații despre orice specie protejată capturată accidental.

În România, interdicția impusă în 2016, care va expira în mai 2021, se va prelungi și se va aplica celor cinci specii de sturioni din Dunăre: cegă, morun, nisetru, păstrugă și viză. Vor fi în continuare reglementări stricte în ceea ce privște vânzarea de produse precum carnea sau icrele provenite de la sturionii sălbatici. Sturionii sunt unele dintre cele mai periclitate specii și sunt protejați de legislația internațională, europeană și națională, România interzicând pentru prima dată pescuitul de sturioni în 2006 .