Stiri

Pescuit în zone strict protejate din Delta Dunării, cu unelte interzise

2
min
26/2/2021

300 de carmace folosite în capturarea sturionilor au fost confiscate, dar încă nu s-au găsit pescarii proprietari.

În urma unui control de prevenire și combatere a braconajului piscicol, doi inspectori din cadrul Comisariatului Regional Murighiol - Sf. Gheorghe au găsit montate în apă 300 de carmace (unelte folosite în capturarea sturionilor) în Meleaua Sf. Gheorghe, ce face parte din zona strict protejată Sacalin-Zătoane, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, informează Administrația Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Toate speciile de sturioni, morunul (Huso huso), păstruga (Acipenser stellatus), nisetrul (A. gueldenstaedtii), cega (A. ruthenus), şipul (A. sturio) şi viza (A. nudiventris) sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție (CITES).

Având în vedere declinul populațiilor de sturioni, România a introdus în anul 2006 prin Ordinul nr. 330/2006 emis în comun de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor o interdicție referitoare la pescuitul și comercializarea sturionilor sălbatici pe o perioadă de 10 ani. În aprilie 2016 a fost emis Ordinul Nr. 545/715/2016 prin care a fost prelungită cu încă 5 ani interdicția pentru capturarea tuturor speciilor de sturioni din habitatele piscicole naturale din România.

Interdicția prevede:

  • pescuitul în scop comercial al speciilor de sturioni;
  • comercializarea produselor şi subproduselor obţinute de la sturioni capturaţi pe teritoriul României;
  • folosirea oricăror unelte sau echipamente de pescuit sturioni, inclusiv ohane şi carmace, în zonele de pescuit din apele naturale româneşti.

Exemplarele de sturioni capturate accidental sunt redate în mediul natural, indiferent de starea acestora.

ARBDD informează că nu se cunoaște cine este proprietarul uneltelor de pescuit; acestea au fost ridicate în vederea confiscării.