Stiri

Pentru a doua oară în istorie, cinci cicloni activi în același timp în Atlantic

3
min
23/9/2020

O fotografie uimitoare din satelit arată cei cinci cicloni activi în Atlantic, precum și fumul de la incendiile de vegetație de pe Costa de Vest a Statelor Unite.

Cinci cicloni activi au fost surprinși luna asta într-o fotografie din satelit, făcută deasupra Oceanului Atlantic: Sally, Paulette, Rene, Teddy și Vicky. „Acesta este recordul pentru cei mai mulți cicloni tropicali în acel bazin, în același timp”, a transmis pe Twitter Serviciul Național de Meteorologie. Un record asemănător a fost înregistrat în anul 1971, când cinci cicloni erau activi, însă nu doar în Oceanul Atlantic, ci și în cel Caraibean și în Golful Mexic. Această aglomerare de furtuni tropicale a apărut în vârful sezonului de uragane, care însă este deosebit de activ în acest an, cu 20 de furtuni care au primit nume. Sezonul uraganelor începe, în SUA, pe 1 iunie și durează până pe 30 noiembrie.

Luna trecută, NOAA prezicea un sezon al uraganelor din SUA „extrem de activ”. Cu 100 de zile înainte de începerea acestui sezon, Centrul Național pentru Uragane a publicat lista cu cele 21 de nume pentru furtunile din acest sezon: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky și Wilfred. Un singur nume a rămas nefolosit. Fotografia din satelit a surprins și fumul de la incendiile devastatoare de vegetație din California, Oregon și Washington, cele mai grave din ultimii 18 ani. Cantități mari de fum gros afectează zone întinse din America de Nord și au ajuns până în Europa de Nord, potrivit serviciului european Copernicus care monitorizează schimbările climatice.

Experții atribuie fenomenele fără precedent – sezonul foarte activ de uragane și incendiile – schimbărilor climatice.

Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) din Statele Unite a atribuit activitatea uraganelor temperaturilor neobișnuit de ridicate a apelor Oceanului Atlantic și a Mării Carabilor, combinate cu condițiile de vânt. Există, de asemenea, dovezi că încălzirea atmosferei și a părții superioare a oceanului, cauzate de activitatea omului, creează condiții propice pentru formarea unor uragane distructive. Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că fiecare decadă din ultimii 40 de ani a crescut cu 8% șansele ca o furtună să se transforme într-un uragan periculos.