Solutii

Parlamentul European stabileşte reduceri anuale obligatorii ale emisiilor de carbon pentru statele UE

3
min
16/3/2023

România se află printre ţările cu cele mai mici ţinte stabilite pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de transporturile rutiere, încălzirea clădirilor, agricultură şi gestionarea deşeurilor.

Parlamentul European a adoptat marţi, 14 martie 2023, revizuirea aşa-numitului Regulament privind partajarea eforturilor.

Documentul stabileşte reduceri anuale obligatorii ale emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cauzate de transporturile rutiere, încălzirea clădirilor, agricultură, gestionarea deşeurilor şi micile instalaţii industriale pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Citeşte şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Textul revizuit creşte obiectivul de reducere a GES pentru 2030 de la 30% la 40%, comparativ cu nivelurile din 2005, potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European. Pentru prima oară, toate statele UE trebuie să reducă emisiile de GES cu 10%-50%, în funcţie de ţară.

Obiectivele pentru 2030 ale fiecărui stat membru sunt stabilite în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor și de raportul cost-eficacitate. România se află printre ţările cu cele mai mici ţinte stabilite – de la 2% în 2005, ţara noastră trebuie acum să reducă emisiile de GES cu 12,7% până în 2030.

Totodată, statele membre vor trebui să garanteze anual că nu depășesc nivelul anual de emisii de gaze cu efect de seră alocate.

Legea oferă posibilități reduse de a comercializa, împrumuta și păstra pentru mai târziu alocările de emisii, iar publicarea informaţiilor referitoare la măsurile luate la nivel naţional va asigura o transparenţă crescută.

Citeşte şi: Nicu Ştefănuţă: Românii vor tranziţie verde pentru a plăti facturi mai mici, dar statul le pune piedici.

Textul trebuie să fie aprobat oficial de către Consiliu, înainte să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să intre în vigoare după alte 20 de zile.

Regulamentul privind partajarea eforturilor face parte din pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030”, planul Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990, în conformitate cu Legea europeană a climei

Foto: Freepik