Solutii

Parlamentul European obligă companiile să demonstreze că produsele lor nu au distrus păduri

4
min
6/7/2023

Eurodeputatul român din grupul Verzilor, Nicu Ştefănuţă, a descris noua lege la nivel european ca „o victorie uriaşă pentru protejarea pădurilor”.

Parlamentul European (PE) a votat în favoarea unei legislații care obligă companiile să garanteze că produsele pe care le vând în UE nu au provocat defrișări sau degradarea pădurilor, cu scopul de a combate schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii.

Nu se vor interzice importurile din anumite țări sau de anumite mărfuri, dar companiile vor putea vinde produse în Uniune doar dacă furnizorul lor a emis o așa numită „declarație de diligență”, arată un comunicat al PE. Prin această declaraţie, furnizorul atestă că produsul nu provine de pe terenuri defrișate și nu a condus la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, nicăieri în lume, după 31 decembrie 2020.

„Sunt mândru că am luat parte la acest important pas înainte în lupta împotriva distrugerii mediului.Această legislație este un pas pozitiv către o societate mai durabilă și mai prietenoasă cu mediul. În calitate de europarlamentar din România, o țară cu o acoperire forestieră semnificativă și multe păduri valoroase, sunt mândru că am luat parte la această decizie care va contribui la protejarea resurselor noastre naturale pentru generațiile viitoare”, a spus Nicu Ștefănuță, europarlamentarul român din grupul Verzilor care a negociat în favoarea viitoarei legislaţii.

În fiecare an, se pierd aproximativ 10 milioane de hectare de pădure la nivel mondial. Rafturile magazinelor sunt în prezent pline de produse care contribuie masiv la distrugerea pădurilor - aproximativ 10% din suprafaţa forestieră pierdută anual.

Produsele reglementate de noua legislație sunt: bovine, cacao, cafea, ulei de palmier, soia și lemn, inclusiv produsele care provin din animale hrănite cu aceste mărfuri sau care conțin sau au fost fabricate folosind aceste mărfuri (cum ar fi pielea, ciocolata și mobila). În timpul negocierilor, eurodeputații au reușit să adauge pe lista produselor reglementate cauciucul, mangalul, produsele din hârtie tipărită și mai mulți derivați pe bază de ulei de palmier.

Comisia Europeană va clasifica țările sau regiuni ale acestor țări în funcție de criteriile de risc (scăzut, standard sau ridicat), pe baza unei evaluări obiective și transparente, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. Produsele care provin din țări cu risc scăzut vor beneficia de o procedură simplificată în materie de diligență. Operatorii vor fi verificați într-o proporție care depinde de nivelul de risc al țării: 9% pentru țările cu risc ridicat, 3% pentru cele cu risc standard și 1% pentru cele cu risc scăzut.

Autoritățile competente ale Uniunii vor avea acces la informații relevante furnizate de companii, cum ar fi coordonate de geolocație, și vor face verificări cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit și al analizelor de ADN pentru a verifica de unde provin produsele.

Penalizările pentru nerespectarea normelor vor fi proporționale și disuasive, iar amenda maximă va trebui să fie de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală realizată în Uniunea Europeană de operatorul sau comerciantul care încalcă normele, a precizat comunicatul transmis de Parlamentul European.

Foto: Freepik